Още преди няколко месеца се заговори, че NASA планира да "убие" Международната космическа станция, с което ще сложи край на една цяла епоха в космическите изследвания. 450-тонната МКС вече повече от 20 години приютява астронавти от различни страни, но е дошло време за промяна.

NASA, Международната космическа станция и необходим ли е план за унищожаването й

NASA планира да "убие" Международната космическа станция

Кога ще дойде краят й

Тя неслучайно е свързана с ударното развитие на частните космически компании и очакваме скоро около орбита на Земята да стане съвсем пренаселено. А и МКС е била проектирана така, че да функционира около 15 години, като този срок непрекъснато се удължава. Но това не може да продължава до безкрайност.

Проверките за безопасност на горната структура, извършени от NASA, показват, че МКС е безопасна до 2030 г. Но всяко ново скачване и разкачване добавя допълнително напрежение и проблемите с някои от руските модули, включително повтарящи се течове, започнаха да се увеличават.

Снимка 562194

Източник: iStock

Въпреки това, като част от стратегията зa преход през следващото десетилетие се планира редица модули на частни компании да бъдат скачени към станцията. А впоследствие те ще се отделят от нея и ще създадат своя собствена станция.

От американската космическа агенция например обясняват, че няма да изграждат собствени съоръжения, а ще разчитат на компании като SpaceX за това. И така се отваря и една изцяло нова пазарна ниша. Има множество компании, които искат да управляват търговска станция, включително Axiom Space, Blue Origin и Northrup Grumman.

А пък Международната космическа станция ще продължи съществуването си, докато на нейно място се изгради достатъчно ефективна и добре функционираща алтернатива. Постепенно всички модули ще бъдат разкачени от нея, за да остане само основният корпус. След това ще бъде пратена в небитието. Или по-точно - в "гробището на космически кораби". 

Снимка 562196

Източник: iStock

Планът е през януари 2031 г. МКС да започне постепенно "излизане от орбита". Височината, на която се намира в момента (около 407 км), постепенно ще бъде намалявана, докато не се стигне до сблъсък със земната атмосфера. Няколко безекипажни космически кораба ще бъдат изпратени, за да помогнат изтласкването към нашата планета. Докато се разпада на парчета, отломките ще остават зад него.

Частите от огромното съоръжение, които не изгорят в атмосферата, трябва да паднат в необитаем район в южната част на Тихия океан, познат като "точка Немо". Това е най-отдалеченото място на планетата, най-далечната точка от всяко човешко местообитание в която и да е посока, и място, където неведнъж са падали спътници и ракети.

Преди да стигне до своя край обаче, Международната космическа станция вече е в разгара на своето трето и най-натоварено десетилетие. Благодарение на редовните изстрелвания на ракети на SpaceX, станцията кипи от живот и изследователска дейност повече от всякога. Там тече и подготовка за така чакания полет до Луната, както и за стъпването на Марс, предава Daily Mail.

Международната космическа станция, Axiom Hub, Space Entertainment Enterprise и кога ще е готово първото космическо филмово студио

Kога ще е готово първото космическо филмово студио

Революция в бранша

Междувременно се работи усилено и по целта търговските модули да започнат да функционират ефективно до средата на това десетилетие, а малко преди "смъртта" на МКС да започнат да водят свой самостоятелен живот, за да бъде преходът максимално плавен. А от NASA планират да продължат своята хегемония в Космоса и в условията на частна конкуренция.