Международната космическа станция е мястото, където се случват най-важни и вълнуващи научни експерименти, свързани с Космоса. 

NASA, Международната космическа станция, облеклото на астронавтите и как ще го поддържат чисто

Проблемът с мръсните дрехи в Космоса

Кой и как ще се опита да го реши

МКС служи вярно на космическите агенции на САЩ, Русия и други страни вече 20 години. Но наскоро руснаците обявиха, че планират да спрат да изпращат астронавти на станцията до 2025 г. И това повдигна логичния въпрос какво ще се случи с нея, когато стане непотребна.

Още през 2019 г. NASA одобри план, според който поне два руски космически кораба "Прогрес" ще са необходими да изтеглят 450-тонната Международна космическа станция в земната атмосфера, където тя ще избухне в пламъци и ще се превърне в гигантска топка от разтопено желязо и други материали.

Снимка 543480

Източник: iStock

Все още обаче няма конкретен пан за действие как това да се случи и със сигурност подготовката му ще отнеме години. По настоящем одобрението за работа на МКС е поне до края на 2024 г., но през миналата есен от NASA обявиха, че смятат да удължат този срок с четири години, предава Futurism.

Международната космическа станция, новооткритите форми на живот и с какво могат да са от полза

Бактерията, която ще произвежда храна в Космоса

Това откритие чакаха

Това значи, че на американската космическа агенция ще се падне честта последна да напусне съоръжението, което обикаля нашата планета, а след това да го унищожи.