Със сигурност днес ни е просто невъзможно да си представим живота без интернет. А както все по-често чуваме планове за заселване на други планети, напълно логично звучи интернет връзката също да излезе отвъд границите на Земята.

Илон Мъск, Starship и кога корабът на SpaceX изпрати хора на Луната

Промяна в плановете за Мъск и Starship

За добро или за зло

И не, не говорим за проекта Starlink на Илон Мъск, а за една идея, разработвана от NASA. Тя носи името LunaNet - интернет мрежа, която ще се използва за мисиите до естествения спътник на Земята. 

Изграждането й е част от мисията Artemis, която има за цел установяване на дългосрочно човешко присъствие на Луната. Засега обаче нейното осъществяване се бави заради делата, които Джеф Безос поведе срещу космическата агенция заради избора й да си партнира само със SpaceX в амбициозния проект.

Според първоначалните планове, Artemis I се очаква да стартира през ноември, като първата стъпка е изпращането на космическия кораб "Орион" без екипаж към Луната. Със следващите мисии пък на повърхността й ще кацнат първата жена и първият цветнокож. Базовият лагер на Artemis ще бъде изграден на южния полюс на Луната, което се смята за приближаване до Марс.

А за да бъдат изпратените на Луната в постоянна връзка с екипите на Земята и за безпроблемен пренос на данни, ще бъде необходима именно лунната интернет мрежа. Тя е проектирана така, че да осигурява устойчиви комуникации, навигация, мониторинг на времето и използване за различни научни цели.

LunaNet, точно както интернетът на Земята, позволява на потребителите да поддържат връзка с по-голяма мрежа, съставена от възли. Те обаче ще са в Космоса. Мрежата е устойчива на закъснения и прекъсвания, а всеки възел може да съхранява и пренасочва данни, за да намери оптималния път за достигане до желаната крайна точка, предава Screen Rant.

По този начин астронавтите и роувърите на Луната няма да се налага да чакат обработката и предаването на информация от наземните станции. Те ще могат да използват и навигация, за да знаят точното си местоположение във всеки един момент, което е важно и за научните цели. Ще се получава и актуална информация за космическото време. 

Илон Мъск, SpaceX, доджкойнът и как с криптовалутата ще се финансира мисия до Луната

Как Мъск ще изпрати доджкойна на Луната

И ще можем ли да си купим Tesla с него

"LunaNet е първата стъпка в създаването на интернет на Слънчевата система", коментират от NASA, където чертането на грандиозни планове за Космоса не спира.