Докато Virgin Galactic и Blue Origin вече могат да се похвалят с първите си полети с екипаж, който не е от астронавти, извън орбита на Земята, върховото постижение на SpaceX засега е транспортирането на трима астронавти до Международнатa космическа станция с ракетата Falcon 9.

Илон Мъск, Starship и най-важният проект на SpaceX

Най-важният проект на Мъск и SpaceX

Успехът е все по-близо

Разбира се, Мъск няма да се даде на космическата си конкуренция, а работата по Starship върви на пълни обороти. Най-важният проект на SpaceX ще се използва за мисии на NASA до Луната, а в по-далечна перспектива - и за туристически пътувания в Космоса и кацане на Марс.

Срокът, в който милиардерът предвиди, че Starship ще кацне на Луната, бе 2024 г. А преди дни той написа в профила си в Twitter, че това събитие най-вероятно ще се случи по-рано.

Думите му обаче бяха поставени под въпрос, защото от космическата агенция на САЩ обявиха нова пречка пред мисията до Луната - забавяне в разработването на ново поколение скафандри, необходими за целта.

Мъск веднага предложи помощта на своите разработчици, които неведнъж са доказвали, че успяват да се справят със сложни и дори на пръв поглед неразрешими казуси. А самият той е готов на всичкo, за да види час по-скоро Starship на път за Луната.

Ракетата-носител от следващо поколение на SpaceX е висока 120 метра. Първият й полет според програмата Artemis на NASA ще е безпилотен - до Луната и обратно. Вторият ще бъде с екипаж около естественият спътник на Земята - през 2023 г. Вероятно именно към него ще се присъедини и Мъск заедно с японския милиардер Юсаку Маезава, каквито намерения заяви наскоро, предава CNBC.

SpaceX, Starship и как компанията на Илон Мъск планира да чисти космическия боклук

Мъск ще чисти Космоса

И там стана пренаселено

За година по-късно - 2024 г. е официално планирано първото кацане на Луната на Starship с астронавти на борда. А през следващото десетилетие се очаква космическият кораб да достигне повърхността на Марс. Но, съдейки по думите на собственика на SpaceX, всичко това може да се случи малко по-рано от предвиденото.