Случвало се е на всички ни - лежим в леглото, готови за сън. Но щом затворим очи, изведнъж се разбуждаме и цяла нощ не успяваме да мигнем. В опит да си намерим удобно място, не може да спрем да се въртим, но и това не помага. И ако все пак някак сме заспали, през нощта се събуждаме поне няколко пъти, а на сутринта въобще не сме в кондиция.

Позитивни мисли, благодарност, вдъхновение - как да се събудим усмихнати

Как да се събудим усмихнати

С пет лесни трика

Но дали сме се замисляли, че причина за неспокойния сън може да е всичко, което сме изпили преди лягане. Коригирането на късновечерните навици ще ни помогне да заспим по-лесно и непробудно, пише Eat This, Not That.

Ето какво ни съветва д-р Лиза Йънг - нутриционист и автор на две книги за здравето, теглото и храненето, в случай че искаме да имаме качествена почивка цяла нощ.

Без кофеин след 12 часа на обяд

Снимка 586026

Източник: GettyImages

Не е нужно да спрем да пием кафе, просто трябва да го ограничим до часовете преди обед. "Най-добрият начин да подобрим съня е като спрем кофеин следобед и вечер", казва д-р Йънг.

Без вода непосредствено преди да си легнем

Снимка 586027

Източник: GettyImages

На всички се случа да станем посред нощ, за да идем до тоалетната. Това може да се окаже голяма пречка, ако се опитваме да се наспим добре. Ето защо експертът по хранене препоръчва да пием вода, но само до определено време. Йънг съветва да ограничим напитките, включително водата, един час преди лягане.

Чай от лайка

Снимка 586025

Източник: GettyImages

Ако имаме нужда от нещо, което да ни отпусне, то чаша хубав топъл чай (повече от час преди лягане) може да свърши работа. Най-добре е да бъде от лайка. "Тази билка успокоява, с което и ще ви помогне да заспите лесно", обяснява д-р Лиза Йънг.

Сънят, възрастта, начинът на живот, лекарствата, хронични заболявания и четири причини защо не можем да спим през нощта

Четири причини защо не можем да спим през нощта

Всичко има значение

Сок от череши за спокоен сън

Снимка 586023

Източник: GettyImages

Ако сме в настроение за нещо малко по-сладко, сокът от череши е идеалното решение - хем вкусно, хем полезно. А като бонус напитката ще направи съня ни по-спокоен и здрав. Тръпчивият сок от череши съдържа мелатонин, който регулира циркадния ритъм и ни отпуска. За още по-голям ефект може да пробваме да добавим и топло мляко.