Около 70% от бременните жени в САЩ са съобщили, че в този период от живота си са приемали парацетамол или други лекарства, съдържащи активната му съставка - ацетаминофен.

Наскоро беше публикувано изследване на учени от Университета Джонс Хопкинс, според които може да има връзка между приема на лекарството по време на бременност и риска от аутизъм или синдрома на дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD). Според тях рискът се повишава два пъти. Но трябва да с има предвид, че това е само едно изследване и то не доказва причинно-следствена връзка.

Към момента приемът на ацетаминофен по време на бременност се счита за безопасно, но както при всеки медикамент по време на бременност - в минимални дози.

Снимка 451477

Източник: iStock

В проучването 996 майки с деца са били изследвани за нивата на ацетаминофен в пъпната връв, след което децата са проследени от 1998 до 2018 г. за развитие на аутизъм или ADHD.

Резултатите веднага будят съмнение, тъй като според тях:

  • в кръвта на пъпната връв на всички бебета се открива парацетамол;
  • близо 26% страдали от ADHD;
  • около 6-7% - от аутизъм;
  • 4% имали и двете заболявания;
  • 30% имали други заболявания на развитието;
  • едва едно от три деца било здраво.

Тези резултати са много изненадващи, тъй като делът на здравите деца е нереалистично малък. Според Центровете за превенция и контрол на заболяванията на САЩ, от ADHD страдат 9,4% от децата, а не 26%. Освен това не всяка жена приема парацетамол около раждането. Тогава възниква въпросът защо в кръвта на всички жени това вещество е било открито.

Снимка 451478

Източник: iStock

Друг недостатък на проучването е, че взимането на кръвна проба от пъпната връв при раждането не показва какъв е бил приемът му по време на бременността, а само, че майката го е приела скоро преди да роди.

И така, въпреки че "новината" придоби голяма популярност през последните дни, тя не би следвало да се приема като неоспорим факт.