Колкото и малки да са, мравките могат да се окажат голямата работа, нищо че почти винаги са вън от полезрението ни. Просто знаем, че са там и не ни пречат - в повечето случаи и повечето видове от тях.

Nikon Small World Photomicrography, Eugenijus Kavaliauskas и макрофотографията на мравка, която уплаши интернет

Макрофотографията, която уплаши социалните мрежи

Как изглежда мравка в близък план

Вероятно почти всеки знае също, че макар на пръв поглед да са дребни и крехки, те могат да повдигнат и пренесат товар, който далеч надхвърля собственото им тегло. Оказва се, че с това "чудесата", на които са способни мравките, не се изчерпват.

Ново изследване, публикувано в Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences, показва, че мравките имат способността да надушват рак. Професор Патриция Д'Еторе от Sorbonne Paris Nord University твърди, че мравките могат да бъдат използвани като био детектори, за да разграничават здрави хора от такива, които имат тумори. "Те са лесни за обучаване, учат бързо, много са ефективни и не са скъпи за отглеждане."

Снимка 605379

Източник: iStock

Оказва се, че мравките могат да надушват раковите клетки в урината на болни пациенти. Откритието е направено след като 70 мравки от вида formica fusca (черна мравка) са били изложени на проби на урина от лабораторни мишки - някои заразени с рак, а други здрави.

Мравки и новото изследване, което показва броят им в световен мащаб

Колко мравки има по света

Нека броенето започне... сега

И така в крайна сметка става ясно, че мравките могат да разграничат урината на здрав индивид от тази на болен от рак. Учените смятат, че тази им способност се дължи на изключително добре развитата им обонятелна система. На следващия етап от изследването ще се провери дали мравките могат да "надушат" рака и при хора, пише Sky News.