Повечето от половината жители на Земята днес живеят в урбанизирани зони, където нивата на замърсяване на въздуха са все по-високи. Според Световната здравна организация, девет от десет души всеки ден дишат опасно мръсен въздух. В резултат на това, всяка година умират около седем милиона.

Това, че имаме късмета да не сме част от тази черна статистика, въобще не значи, че мръсният въздух не ни оказва своето негативно влияние. Понякога просто не посочваме него като причина, защото ни е трудно да направим връзка с последствията. А ето какви могат да бъдат те.

Още през 2011 г. Сефи Рот, изследовател от London School of Economics прави експеримент, с който иска да установи как мръсният въздух влияе върху мозъчната дейност. Той дава тестове на своите ученици в дни, в които измерва и нивата на замърсяване на въздуха.

Снимка 418883

Източник: iStock

И резултатите са красноречиви - когато дишаме по-мръсен въздух, мозъчната дейност е затруднена и сякаш оглупяваме. А чистят въздух води до бистър ум и по-добри когнитивни способности.

Рот не се ограничава само до моментното влияние на замърсяването, а изследва и неговия продължителен ефект върху живота ни. Ако сме постоянно подложени на замърсяване, продуктивността ни спада значително, а това значи, че може да ни се наложи да заемаме по-нископлатена позиция и да ни е трудно да се оправяме в живота.

Освен на интелекта, замърсеният въздух оказва негативно влияние и на поведението. Доказано е, че в области с по-мръсен въздух криминалните деяния са повече. Според изследване от миналата година, проведено в САЩ, ежедневното вдишване на фини прахови частици ни подтиква към шест престъпления - убийства, изнасилвания, грабежи, нападения и кражби на коли.

Снимка 418892

Източник: iStock

До този извод се стига на базата на напасване на резултати от криминалните хроники и изследвания за чистотата на въздуха. Въпреки това, не може да се каже, че криминалните подбуди витаят само и единствено във въздуха в големия град, пише BBC.

Мръсният въздух, свободните радикали и как храната намалява вредата от големия град

Храни срещу мръсния въздух

Как по естествен път да се борим за здравето си

С подобни изследвания са доказани и други ефекти на мръсния въздух - той ни прави не само по-агресивни, но и по-егоистични, отключва инстинкта ни за самосъхранение, защото чувстваме заплаха за здравето си. Освен това, засяга мозъчни структури, отговорни за упражняването на самоконтрол.