Дори и след кратък досег с морската вода кожата ни изглежда по-чиста и здрава. Малко от нас го забелязват, защото обикновено са потопени в почивката и щурите преживявания. Ето обаче каква е тайната кожата ни да е изглежда по-добре на морето - солената вода.

Защо е солена морската вода

Защо е солена морската вода

И дали ще става все по-солена

Заредена с електролити и противовъзпалителни съединения, морската сол може да се използва за много неща, като процедури за грижа за кожата и облекчаване на болката. И това са само малка част от ползите за здравето.

Нека се запознаем с вълшебните свойства на морската сол, според Star Insider:

Основният компонент на морската сол е натриевият хлорид. Сред останалите й съставки са минерали - натрий, калций, цинк и магнезий, и хранителни вещества, които се намират естествено в морската вода и са важни за здравословното функциониране на тялото.

Снимка 584362

Източник: iStock

Морската сол има сходен състав от минерали и естествени лечебни елементи като тези в клетките на кожата. Ето защо често се използва за терапевтични процедури и продукти за красота.

Големият брой минерали, открити в Мъртво море, отдавна се използват заради подмладяващия си ефект върху кожата. 

Снимка 584364

Източник: iStock

Независимо дали използваме продукти с морска сол или се потопим в морето, ние предоставяме ударна доза минерали на кожата ни. 

Морската сол съдържа флуорид, който помага за защита на зъбите от киселинно увреждане и може да предотврати развитието на кариес.

Снимка 584363

Източник: iStock

Ексфолирането с морска сол помага за премахване на мъртвите частици от кожата, тонизиране на тъканите и насърчаване на периферното кръвообращение. В резултат на това кожата се обновява.

Консумацията на морска сол помага за поддържането на здравословен електролитен баланс в тялото, който е необходим за оптимален кръвен състав, кръвообращение и мускулна сила.

Снимка 584365

Източник: iStock

Ваните с морска сол помагат да имаме дълбок и подмладяващ сън. Нека си спомним последния път, когато спахме толкова хубаво след ден на плажа.

Морските соли съдържат сяра, която може да помогне за почистване и лечение на кожни заболявания като дерматит и белези от акне, както и за контролиране на производството на себум от кожата.

Снимка 584366

Източник: iStock

Морската сол помага и при настинки. При висока температура можем да накиснем кърпа в студена вода с разтворена морска сол. Когато поставим кърпата върху челото си, топлината се прехвърля от тялото към нея, като п о този начин телесната температура се понижава.

Ако страдаме от възпалено гърло, гаргарата със солена вода помага. Тя премахва водата, присъстваща във възпалените тъкани на гърлото, което помага за облекчаване на болката.

Снимка 584375

Източник: iStock

Вана на краката с топла вода, в която сме разтворили морска сол, отпуска и облекчава уморените мускули. 

Повечето хора едва ли свързват солта с хидратация. Натрият обаче поддържа баланса на течностите в тялото, които губим с течение на деня. Поради тази причина морската сол е чудесна за възвръщане на влагата в кожата.

Пясъкът - от какво се образува

Как се образува пясъкът на плажа

И на какво се дължат цветовете му

Морският въздух е наситен с отрицателни йони, което спомагат за повишаване на хормона на щастието серотонин. Потапянето във водата създава медитативно състояние, което успокоява дишането ни и забавя сърдечната честота.