Протеините са основни градивни единици в клетъчните структури на живите организми. Те имат важна роля за правилното функциониране на организма и възстановяването на тъканите. Но не всички протеини са еднакви. Някои са с по-ниско съдържание на полезни хранителни вещества, в сравнение с други - така наречените висококачествени протеини.

Протеини, мускулна маса, колаген и приемаме ли достатъчно протеин

Приемаме ли достатъчно протеин

И кои са признаците, че не ни достига

А за да подобрим цялостното си здраве е добре да прибавяме в ежедневното си меню именно висококачествените протеини.

Към тях спадат онези, които носят само ползи за организма без да влияят отрицателно - като беконът, който е висококачествен протеин, но е пълен и с наситени мазнини, натрий и други нездравословни компоненти. Другият важен фактор е да съдържат всички девет аминокиселини, наречени незаменими, защото са важни за здравето, а телата ни не могат да ги произвеждат сами.

Млечни продукти

Независимо дали става дума за кисело или за прясно, кравето мляко е висококачествен протеин, който спокойно може да добавим към ежедневното си меню. То осигурява витамини и основни хранителни вещества.

Снимка 610093

Източник: iStock

Изследване, публикувано през 2020 г., установява, че млечните продукти като цяло - не само мляко, но и сирене, кашкавал, извара и съдържащите се в тях протеини, имат от неутрално до благоприятно въздействие върху възпаленията в организма. Така, в случай че няма непоносимост към лактоза, човек спокойно може да консумира ежедневно този тип продукти.

Яйца

Яйцата винаги са били определяни като най-добрият протеин. Причината е, че съдържат високо количество аминокиселини, които се усвояват възможно най-ефективно от тялото.

Снимка 610095

Източник: iStock

Те са и отличен източник на холин, водоразтворимо хранително вещество, важно за развитието на мозъка, паметта и настроението.

Птиче месо

Пилешките и пуешките гърди са идеални за изграждане и възстановяване на тъкани и поддържане на чиста мускулатура (само при условие че се консумират без кожата). Причината е, че имат естествено ниско съдържание на наситени мазнини и натрий.

Те са и добър източник на витамини от група B, които са от съществено значение за синтеза на ДНК и съдържат селен, важен за здравето на имунитета антиоксидант.

Тофу

Изработено от накиснати, смлени и смачкани соеви зърна, тофуто е пълноценен протеин, съдържащ всичките девет незаменими аминокиселини.

Снимка 610092

Източник: iStock

Отличен източник е на желязо и калций и е богато на изофлавони, които предпазват от сърдечни заболявания, остеопороза и някои видове рак.

Шамфъстък

Той се нарежда сред ядките с най-високо съдържание на протеини. Отличен източник е и на фибри и ненаситени мазнини. Тези три хранителни вещества се комбинират, за да направят шамфъстъка мощен "щит" срещу преяждане, тъй като подтискат апетита, пише Eat This, Not That.

Протеинови барчета, апетит и кога да спрем или намалим консумацията им

Протеиновите барчета - враг или приятел

Един неблагоприятен и два положителни ефекта

Шамфъстъкът съдържа и много калий - повече дори и от един средно голям банан. В проучване, публикувано в Nutrition, е установено, че хората, които често хапват този тип ядки, имат по-голям шанс да намалят на обиколката на талията, отколкото тези, които не ги консумират.