За съжаление, микропластмасата вече е навсякъде - във водата, в почвата, във въздуха. А решение на този все по-задълбочаващ се проблем сякаш не се вижда на хоризонта.

Австралия и защо страната забранява биоразградимата пластмаса

Защо Австралия забранява биоразградимата пластмаса

Пластмасата не е създадена, за да се разгражда лесно

Последните научни данни пък са още по-притеснителни. Според изследването, ръководено от изследователи от Държавния университет в Юта и университета Корнел, миниатюрните частици пластмаса от нашите опаковки и бутилки могат да прекосяват континенти и да обиколят света по въздух.

По-голямата част от пластмасовите отпадъци се рециклират или изгарят, но около 18% от тях попадат в околната среда. Там те не се разграждат лесно, а се разпадат на достатъчно малки парченца, за да бъдат разнесени от въздуха.

Снимка 526940

Източник: iStock

Изследователите откриват частици микропластмаса навсякъде, където обикалят по света. И обясняват, че тя пътува в атмосферата и не е нова (от няколко месеца). Това са боклуците, които сме изхвърлили не където трябва, в продължение на десетилетия.

В рамките на своето изследване в САЩ, учените установяват, че автомобилният трафик също е водещ замърсител на въздуха с микропластмаса, за който обаче не се говори толкова.

Автомобилните гуми, спирачките и пътните настилки съдържа пластмаса под една или друга форма. При изтъркване на гумите и спирачен процес например фини частици политат във въздуха.

Снимка 526941

Източник: iStock

В океана пък големи натрупвания от боклуци образуват цели пластмасови острови. Те се разграждат на частици микропластмаса в най-горния слой на водата и са им нужни само малко по-силен вятър и по-големи вълни, за да се разнесат наблизо и надалеч, предава CNN.

Микропластмасата, наличието й в храната ни и кои продукти са абсолютни рекордьори

Храната рекордьор по съдържание на микропластмаса

И жителите на кои държави са най-застрашени

След като навлязат в атмосферата, частиците пластмаса остават там около шест дни, в продължение на които при подходящи атмосферни условия могат да изминат и хиляди километри. Затова после да не се учудваме, че дори на Антарктида има микропластмаса...