Главата ни е шумно място, пишат от Inc, и няма как да не се съгласим с това. Вероятно една от най-трудните задачи в живота ни е да се научим да имаме моменти, в които не мислим за нищо.

Снимка 419798

Източник: iStock

Подреждане на задачите ни за деня и седмицата, мечти за почивка, измисляне на решения за проблемите - това са само част от мислите, които минават през главата ни всяка секунда. Най-съкрушителните от тях обаче са самообвиненията, че не правим достатъчно или постоянните притеснения без конструктивен изход от тях.

Неврологът Итън Крос от Университета на Мичиган ни дава простичък трик, с който да си помогнем в такива ситуации. "Може да ни помогне езикът", казва той пред Inc. Нарича техниката "дистанционно говорене със себе си".

Снимка 511348

Източник: iStock

Тя се състои в това да спрем да се самообвиняваме в първо лице: "аз не направих достатъчно", "аз не се постарах", "аз трябваше да предвидя това", и т.н. "Знаем, че хората много по-лесно дават съвети на другите, отколкото сами да ги следват", казва Крос.

Затова в подобни моменти трябва да говорим на себе си като на друг човек - да се обръщаме към себе си на "ти", по име или по какъвто друг начин ни харесва. Неврологът дори дава пример за изследване, в което децата за взимали най-добри решения, когато са си задавали въпроса какво би направил Батман в тази ситуация.

Природата, пеенето на птиците и положителният ефект от него

Песента на птиците е мехлем за душата

Колко малко ни трябва

От Inc ни напомнят, че друг особено ефективен начин да се справим със зациклянето в мислите е да излезем сред природата. Съвет, който сигурно сме чували милион пъти, защото наистина работи.