Има различни причини, заради които влизаме във фитнеса. Най-често искаме да горим мазнини и да оформим стегнато тяло. Разбира се, да го кажем е лесно, но да го изпълним - не чак толкова. Редица фактори влияят на прогреса и крайния резултат и, оказва се, сред тях е и полът.

Мотивацията, тренировките и защо е толкова важна положителната нагласа

Колко е важно желанието за тренировките

Време е да спрем да се съревноваваме

Според ново изследване, проведено в University of Bath, жените горят по-бързо мазнини, отколкото мъжете.

До извода се стига след проведени тестове със 73-ма участници на възраст между 19 и 63 години. Опитите и измерванията показват, че 32-те дами изгарят повече мазнини в сравнение с мъжете при тренировки с еднакво времетраене.

Снимка 523222

Източник: iStock

А причината е, че при тях мазнините са основен източник на енергия при физическа активност. По-ефективното изгаряне на мазнини е ключово за представянето при някои спортове със състезателен характер, като колоездене например. Все още няма категорично научно обяснение на какво се дължи тази разлика между половете.

Установено е обаче наличието на конкретни протеини в мускулите, които участват в разграждането на складираните мазнини на по-малки мастни киселини, което води до по-голяма способност за изгаряне на мазнини.

Освен това, жените имат по-високи относителни нива на окисляване на мазнините в сравнение с мъжете. Te имат и по-висока инсулинова чувствителност, която позволява на клетките на тялото да използват по-ефективно кръвната глюкоза, намалявайки кръвната захар.

Тренировките, храната, протеините и кои храни са истинско гориво за тялото

Най-добрите храни, когато тренираме

Истинско гориво за тялото

Предполага се обаче, че и други полови разлики в метаболизма на мазнините са отговори за по-ефективното им изгаряне при нежния пол, предава Daily Mail.