Мауна Лоа - най-големият активен вулкан в света - изригва за първи път от 1984 г. Лавата се стича по стените на вулкана при температура от 1000°C, но експертите казват, че това все още не представлява голяма заплаха за местните жители.

Колко голям е Мауна Лоа

Мауна Лоа, което означава "дълга планина" на хавайски, е най-големият активен вулкан в света. Той покрива 5271 квадратни километра и е един от веригата от пет вулкана, които образуват Големия остров на Хаваите.

Само този вулкан обхваща половината от целия остров. Върхът на Мауна Лоа е на 4170 м над морското равнище, но основата му е на морското дъно. Оттам до върха е 9170 м, което го прави по-висок от връх Еверест.

Защо вулканът изригва

Слоеве от свръхнагрят материал, наречен магма, извират под Мауна Лоа и съседните вулкани от "гореща точка" дълбоко в Земята. "Никой не знае точно защо съществува тази гореща точка", казва д-р Кармен Солана, вулканолог от университета в Портсмут в Обединеното кралство, "но може да е причинена от разпадането на радиоактивен материал в земната мантия."

Тези струи от магма всъщност образуват целите Хавайски острови. Когато Мауна Лоа изригне, казва д-р Солана, магмата първо извира в калдерата - вулканично образувание, получено при сриване на кратера навътре в самия него. Има кръгла или овална котелообразна форма със стръмни и често стъпаловидни склонове. Наречена Mokuaweoweo, калдерата на Мауна Лоа е с площ от 15 квадратни километра и е дълбока 180 метра.

След това магмата изтича от "пукнатини" в скалата от страната на вулкана и тече надолу по планинския склон като течност, наречена лава. Има температура от 1000°C и изгаря всичко по пътя си.

Когато вулканите изригват, те също отделят материя, която се охлажда, за да образува нещо като парчета стъкло, наречени "косата на Пеле". "Пеле е името на богинята, за която се смята, че живее в Мауна Лоа, а парчетата са тънки и кафяво-златисти на цвят", казва д-р Солана.

Защо е важно изригването на Мауна Лоа

Мауна Лоа е изригвал 33 пъти от 1843 г. - датата на първото регистрирано изригване. Средно това е едно изригване на всеки пет години и половина. Последното обаче е преди почти 40.

"През последните 10 години имаше някои признаци на изблик на магма, но досега не е имало изригване", казва Андрю Хупър, професор по геофизика в университета Лийдс в Обединеното кралство. Сегашното изригване на Мауна Лоа дава възможност на ново поколение учени да проучат как работи вулканът.

"За нас ще бъде интересно да видим къде се съхранява магмата в Мауна Лоа - къде остава между извирането от мантията на Земята и излизането от повърхността на вулкана", казва професор Хупър.

Опасно ли е изригването на вулкана

За разлика от много вулкани, Мауна Лоа обикновено не предизвиква наистина експлозивни изригвания, при които лавата да се изстрелва във въздуха заедно със струйки пепел и газ. Вместо това тя тече с доста бавно темпо надолу по страната на вулкана.

"Потоците лава не са животозастрашаващи, защото можете да се измъкнете от пътя им", казва професор Хупър. Освен това лавата не върви на запад от вулкана към най-близките градове, а на североизток.

Ще трябва да измине и доста дълъг път в тази посока, преди да нанесе сериозни щети. Местните хора обаче може да са изложени на по-голям риск от газовете, които Мауна Лоа отделя. "Вулканичните газове, включително серен диоксид и хлор, реагират с влагата във въздуха, за да произведат "вог" -  вулканична мъгла", казва д-р Солана.

Вогът вече е възможно да създаде проблем на хората, ако има много вятър. Може да раздразни очите и да причини проблеми с дишането при някои хора, отбелязват от BBC. Здравните власти в Хаваи уточняват, че качеството на въздуха все още е добро, но може да се влоши по всяко време. Ако се случи, местните жители се съветват да избягват дейности на открито и да стоят на закрито със затворени врати и прозорци.