И ние, като мнозина, сме фенове на лютите храни. Затова и добре познаваме момента, в който още с първото отхапване от лютата чушка носът започва да тече. Изглежда ни като естествена реакция, но трудно намираме обяснение за нея. А ето какво мислят учените по въпроса.

Когато изгарящото усещане в устната кухина е наистина силно, очите и носът започват да сълзят, а устата - да се пълни със слюнка. Друг ефект, който вероятно няма да усетим, е, че червата и стомахът ни също започват да отделят течност.

И всичко това има много просто обяснение - тялото иска колкото се може по-бързо да отмие лютото, защото го отчита като нещо вредно и опасно. Затова е доста вероятно да се сдобием и с диария, ако прекалим с пикантното на масата, обяснява лекар от Медицинския университет в Кентъки.

Снимка 500542

Източник: iStock

А за всички тези реакции на човешкия организъм е виновно едно вещество - капсацин. На него се дължи и лютият вкус на чушките. Това съединение притежава уникалната способност да "събужда" конкретни рецептори за болка, което пък води до парещо усещане, разширяване на кръвоносните съдове, зачервяване на кожата и повишаване на телесната температура.

Този ефект на капсацина е на лице, независимо дали го приемаме като храна, или нанесен върху кожата. Затова и се съдържа в редица лекарства срещу ставни и мускулни болки. След като първоначалната възбуда на рецепторите отшуми, те стават по-малко чувствителни, на което и се дължи обезболяващият ефект на тези продукти.

Снимка 500545

Източник: iStock

Но освен да се бори с болката, капсацинът има и други ползи за здравето. Различни изследвания в Китай доказват, че има връзка между по-честата консумация на пикантни храни и по-ниските нива на смъртност.

Конкретната причина не е съвсем изяснена, но се смята, че е свързана с подобряването на метаболизма и сърдечната функция. Според други проучвания, съединението подпомага здравословна форма на клетъчна смърт, с която се избягват различни мутации и разпространението на заболявания като рак, предава Time.

Лютите чушки и как да разберем точно колко са пикантни

Лесен трик да разберем колко люта е една чушка

Да се доверим на носа си

И плюсовете далеч не спират дотук. Благодарение на положителния ефект върху метаболитната функция, капсацинът ни помага и в борбата с килограмите и поддържането на тънка талия. Честата консумация на люто противодейства на натрупването на висцерална мазнина в червата и около органите, която е причина за редица заболявания.