Лютите чушки са плодове на тропически храсти от рода Capsicum. Те имат силен аромат и вкус, вариращ от сладникав до изгарящо лют. Причина за лютивия вкус е наличието на фенолното съединение капсаицин в плодовете, което в лютата чушка е 20 пъти по-голямо от това в сладката чушка.
Винаги сме обичали пикантното, но до момента никога не сме успявали да разпознаем точно колко люта е дадена чушка. Според Life Hacker има един много лесен трик, който позволява на мига да разберем.
Както Джъстин Чапъл обяснява в кулинарния си подкаст Cookery by the Book, всичко, което трябва да направим, за да преценим нивото на лютивост на дадена чушка, е просто да я помиришем добре.
Той научава този трик от своята приятелка Мелиса Кларк, която работи за The New York Times. За да прецени правилно, Мелиса разрязва лютата чушка наполовина, след което просто използва обонянието си.
Източник: iStock
Ако чушката мирише някак по-сладко на камба, значи не е от лютите. Ако обаче ухае наистина пикантно, трябва да внимаваме с количеството, което се каним да изядем, защото в ръцете си имаме една истински люта чушка.
Никога не сме се сещали да пробваме този номер, но нищо не пречи да се доверим на носа си, за да видим дали ще познаем колко люта е дадена чушка. Поне веднъж.
Spotlight
на 03.03.2021 в 01:56:28 #1Лютите чушки миришат по различн начин. Ако ви мирише на метал, трябва да сте любители на екстримното люто, за да я ядете.