Фрактурите на зъбите при кучета, оказва се, са една от най-честите причини, заради които собствениците им ги водят при ветеринар. А и могат да бъдат доста болезнени, в зависимост от това колко тежко е нараняването. Според специалистите, болката е аналогична на зъбобола при човек.

10 от най-лесните за отглеждане породи кучета

10 от най-лесните за отглеждане породи кучета

Четириноги приятели за начинаещи и заети стопани

Затова съветът на ветеринарните лекари е категорично да не даваме кокали и кости на домашните си любимци. Челюстите на кучетата имат невероятен капацитет за дъвчене - и ако кост или играчка не се поддава под тази сила, зъбите могат силно да се повредят или счупят. Още повече, че обикновено се засягат най-функционално важните зъби.

Фрактурите на зъбите могат да оголят кръвоносни съдове или нерви, което може да бъде неудобно и болезнено. Дори малки кости могат да разкъсат устата или храносмилателния тракт.

Снимка 641935

Източник: iStock

Подобни наранявания могат да накарат кучето да търка лицето си в мебели и да доведат до намален апетит и интерес към игра. Или пък може да започне да дъвче само от едната (незасегнатата) страна на устата си.

А ако нараняването доведе до инфекция, се стигна и до неприятен дъх, подуване в устата или признаци на цялостно заболяване. В такива случаи лечението е наложително, а в крайни случаи може да се стигне изваждане на зъба или животоспасяваща операция.

Снимка 641936

Източник: iStock

Фрактурите на зъбите са склонни да засягат по-често големите кучета, защото те са "силно дъвчащи", според специалистите. Грижите за зъбите, като четкането, не могат да предотвратят счупването им, но пък могат да помогнат на собственика да забележи промените в устата на домашния си любимец.

9 породи кучета, които миришат по-малко

9 породи кучета, които миришат по-малко

Ето какви са характеристиките на козината им

Все пак, за да не лишаваме кучето от любимия му кокал, може да подбираме тези, които да му дадем. За целта е добре да използваме теста на ноктите - ако можем, натискайки с нокътя кост, да оставим вдлъбнатина, значи той е достатъчно мек за нашето куче, съветват от Huffpost.