В днешното забързано ежедневие много хора се отказват от идеята да си вземат куче, именно заради заетостта си и колебанието дали ще имат възможност да му отделят достатъчно време и внимание според нуждите. Кучетата обаче, подобно на нас, хората, имат различни характери и нужди, което означава, че всеки човек, стига да има желанието, разбира се, може да открие идеалната порода, която да си пасне с неговия начин на живот.

Кучетата и научното доказателство, че слушат повече жените, отколкото мъжете

Кого слушат повече кучетата - мъжете или жените

На какво се дължат предпочитанията им

Бордър колитата например са доста умни и енергични. Те обаче може и да не са по силите на един начинаещ или пък зает стопанин. Затова пък има други 10 породи, които са също толкова очарователни, но една идея по-лесни за отглеждане.

Нюфаундленд

Тези кучета са известни още като "кучета-бавачки", тъй като са особено търпеливи и бдителни към деца. Освен това са много интелигентни и лесни за обучение.

Снимка 634883

Източник: iStock

Обикновено ежедневна разходка от около 30 минути им е достатъчна, а и не си падат по високоинтензивни игри. Седмичното четкане при тях обаче е задължително.

Грейхаунд

Те пък се славят като "котките сред кучетата", понеже са донякъде дистанцирани и независими. Приспособяват се без усилие и лесно могат да преминат от режим "почивка на дивана" в режим "джогинг".

Снимка 634886

Източник: iStock

Но дори и да не сме фенове на тичането, и ежедневна разходка им се отразява добре. Късата им козина пък не изисква много поддръжка, а освен това са и сред тихите породи, които обикновено не лаят много.

Шпаньол

Всеки един от разновидностите шпаньоли са подходящи за начинаещи или заети стопани, а една от най-обезоръжаващите им характеристики, са топлите им и мили очи. В миналото кучетата от тази порода са били отглеждани за лов, но днес много хора ги избират за домашен любимец, основно заради благия им нрав.

Снимка 634887

Източник: iStock

Разбират се добре с деца, други домашни любимци и непознати, а и са еднакво доволни и когато тичат навън, и когато се разхождат спокойно, и когато просто ги гушкаме. Това, което по-често изисква поддръжка при тях, са козината и ушите, които са склонни към инфекции.

Малтийска болонка

Тази порода също обича както да се гушка, така и да е по-игрива. По-специалното за малтийските болонки е, че се смята, че са терапевтични кучета.

Снимка 634888

Източник: iStock

Енергични са, но не изискват всекидневни високоинтензивни занимания. Въпреки това козината им трябва ежедневно да се разресва, като също така може да избираме дали да я оставим по-дълга или да я поскъсим повече.

Дакел

Винаги будни, жизнерадостни, приятелски настроени - такива са дакелите. Освен това са умни и бдителни, не са капризни и са фенове на игрите дори и на закрито.

Снимка 634889

Източник: iStock

Разновидностите на дакелите включват както късокосмести, така и дългокосмести - дори и при последните обаче козината не е трудна за поддръжка. Трябва с повече внимание да следим обаче теглото на дакела да е в здравословни граници - това е изключително важно за цялостното му здраве.

Уелско корги пембрук

Тези пухкави красавци се привързват, умни са, бързи са и са ловки, нищо, че краката им са къси. Енергични са и обичат игрите, както на закрито, така и на открито. Бавните разходки също им допадат.

Снимка 634890

Източник: iStock

Гъстата им козина пада доста, но ежедневното четкане помага в случая. Може би единственият им недостатък е, че не пестят лая си. Но това идва от характера им на бдителни пазачи.

Пудел

Тази порода се среща в три размера: най-големите са до 30 килограма, средните - до седем килограма, а най-малките - едва до три килограма. Независимо от размера им обаче пуделите обичат хората, както и да учат нови неща.

Снимка 634891

Източник: iStock

Те са умни, енергични, но и се приспособяват към навиците на стопанина си. Плюс е, че козината им не предизвиква алергии и не пада много. Освен това и тяхната козина може да се разнообразява с дължината, като по-късата, естествено, е и по-лесна за поддръжка.

Померан

Жизнени, любознателни, бдителни пазачи и лесни за обучение. А и несъмнено много красиви - помераните са едни от най-предпочитаните кучета от малките породи.

Снимка 634892

Източник: iStock

С тях можем да прекарваме деня си в града, да ги носим в чантата си или в коша на колелото, но не бива да забравяме и за ежедневната им разходка. За да запазят пухкавия си външен вид обаче козината им изисква често разресване, а редовното посещение при фризьор също е препоръчително.

Чихуахуа

Малки, но с голям характер - такива са кучетата от порода чихуахуа. Качествата им не са за подценяване - адаптивни, независими и уверени. Обичат да се гушкат, а и не им трябва много, много физическа активност - кратките ежедневни разходки са достатъчни.

Снимка 634893

Източник: iStock

Козината им също не изисква много грижи, тъй като е къса. Дори и дългокосместите се нуждаят само от разресване от време на време.

9-те най-добри филма, с участието на кучета и котки

9-те най-добри филма, с участието на кучета и котки

Без алергии и косми за обиране - само добро кино

Смесена порода

Нека не пропускаме и смесените породи, сред които също можем да открием идеалния за нас четириног приятел. В приютите например може да опознаем няколко различни кучета и нивото им на активност и поведение и след това да изберем кучето, с което най-много си допадаме взаимно.

Снимка 634894

Източник: iStock

Все пак е добре да имаме предвид, че осиновяването на куче може и да ни поднесе допълнителни предизвикателства, поне за известен период, докато се адаптира към нас и нашата среда, пише Reader's Digest.