Всички си имаме любими песни, които можем да слушаме хиляди пъти. Нямаме представа обаче за колко време можем да разпознаем най-харесваните от нас парчета.

Според британски учени това става само за една до три десети от секундата. Да, точно толкова кратко време. Може и да не сме подозирали, но всъщност първата ни реакция при разпознаване на определена мелодия е разширяването на зениците ни.

Учени от University Collеge London работят с петима мъже и същият брой жени, които предварително им посочват любимите си песни. Изследователите намират сходна песен на някоя от посочените и пускат на всеки един от участниците около 100 откъса, по-кратки от секунда, от любимата и непознатата им песен.

Снимка 403201

Източник: iStock

През цялото това време те наблюдават електрическата активност на мозъка и разширяването на зениците, което е мярка за възбуда. Така учените установяват, че  когато чуем любима песен, първо зениците ни се разширяват, след което се ангажира мозъчната ни активност за възстановяване на спомени.

Направеното откритие всъщност може да бъде много полезно за различни терапии с музика при хора с деменция, които понякога си спомнят много добре точно определени мелодии, пише Daily Mail.

Музиката, задачите и помага ли ни тя да се справим с тях

Помага ли ни музиката да се концентрираме

Някои няма да са съгласни