Слушалките са неизменна част от нашето ежедневие. На работа предпочитаме да потънем в музикалните си предпочитания, вместо да слушаме разговорите на колегите си. И вероятно се заблуждаваме, че на фона на любимите парчета работата ни спори повече.

Казваме заблуда, защото идеята, че музиката подобрява мозъчната ни функция, е опровергана от учените. Според последно изследване, музиката има точно обратният ефект, смущавайки редица мозъчни дейности, сред които креативността, комуникацията и решаването на различни проблеми.

Снимка 409870

Източник: iStock

Възможността да се концентираме върху конкретната задача също се редуцира от слушането на фонова музика, което със сигурност не е добра новина за мнозина от нас. Изводът е направен при съпоставка с тиха, библиотечна среда, в която участващите в изследването постигат по-добри резултати при редене на пъзел и други умствени занимания, пише Daily Mail.

Музиката ни е станала по-тъжна и агресивна отпреди

Музиката ни е станала по-тъжна и агресивна отпреди

Музиката е отражение на обществото

Дори музиката да повишава нашето настроение и да се чувстваме по-мотивирани и енергични, нашият мозък е да друга вълна и го затрудняваме достатъчно много със задачите, с които сме се захванали. Затова - първо работата, после любимите парчета.