Музиката е забавление, успокоение, често и нашето бягство от реалността. Оказва се обаче, че тя може да бъде и много повече и да има не само психологични и емоционални, но и чисто физиологични ползи за нас.

Техниката за емоционална свобода и положителният й ефект върху тревожността и хроничната болка

Лесната техника, с която се справяме и с болката, и с тревожността

Облекчение само за няколко минути

Ново проучване на канадски учени, проведено в Roy Pain Lab към Университета Макгил, хвърля светлина върху потенциалната терапевтична сила на музиката при справяне с различни видове болка. В основата му е идеята, че музиката може да бъде дълбоко емоционално преживяване. А целта е да се открие как емоционалните връзки с любимата ни музика могат да действат като болкоуспокояващо.

През годините неведнъж се е говорило за явлението хипоалгеция, което се характеризира с намалена чувствителност към болката, и неговата връзка с музиката. При него сигналите за болка са прекъснати по време на предаването им от източника до точката, в която нашето съзнание ги идентифицира като болка.

Снимка 639271

Източник: iStock

А сега целта на учените е да открият кой точно вид музика е най-ефективен за намаляване на усещането за болка. И се оказва, че най-подходяща за целта е любимата музика на определен човек, а не непозната, но релаксираща. Именно любимите ни песни имат най-голям ефект върху намаляването дори на остра болка, причинена от външни дразнители.

Това се доказва чрез експеримент, при който участниците са изложени на различни причинители на болка, като междувременно им се пускат различни музикални откъси. Участниците съобщават, че са намалили значително интензитета на болката и неприятните усещания, докато са слушали любимата си музика в сравнение с непознати песни или дори просто с тишина, предава Earth.com.

Снимка 639273

Източник: iStock

Учените също така са категорични, че този ефект се дължи не просто на разсейването или наличието на звуков стимул, а на емоционалната връзка с любимата музика. Защото при опит да се имитират любимите парчета на участниците, но без тяхната смислена структура, не се наблюдава същото облекчение на болката, както когато слушат истинските си любими песни.

Безсънието, музиката и три неочаквано добри за приспиване песни

Как да преборим безсънието

3 неочаквано добри музикални попадения

Открива се също, че колкото по-емоционално е посланието на парчето, толкова по-слабо се усеща болката, докато го слушаме. А ако междувременно ни побиват тръпки, което се случва често при любимите песни, болкоуспокояващият ефект е още по-силен.