Лошият дъх може да доведе до редица затруднения в социалните контакти. Един от основните проблеми е, че носителят му често не може да го усети сам. Изследванията сочат, че около 50% от населението страда от халитоза (медицинският термин за лош дъх), докато други 95% се сблъскват с това състояние от време на време.

Цитрусовите плодове, лошият дъх, насекомите и ползите от техните кори

Защо да не изхвърляме обелките от цитрусовите плодове

Полезни и след като сме изяли плодовете

За съжаление не можем да бъдем сигурни, че с по-често миене на зъбите и ползване на вода за уста, ще се избавим от лошия дъх, но пък е важно да полагаме някои усилия, ако искаме да ограничим миризмата.

Ако не ги измиваме достатъчно добре и не използваме конец, то храната остава върху тях и започва да се разгражда от бактериите, а оттам се получава и неприятния аромат. Затова е особено важно да ги измиваме перфектно преди да си легнем. Според д-р Ейда Купър, която дава своите съвети пред Business Insider, не бива да пренебрегваме и изчеткването на езика. А често го правим. 

Снимка 583284

Източник: iStock

Бактериите се натрупват в задната повърхност на езика ни и също могат да причинят силна миризма. Зъболекарката напомня и колко е важно да не забравяме да пием много вода. Когато устата ни стане по-суха, имаме по-малко слюнка, а тогава храната и бактериите се задържат в устата ни за много по-дълъг период от време. 

Впрочем, кафето, алкохолът, пушенето и дори някои лекарства също могат да доведат до изсушаване на устата, а оттам и до по-неприятна миризма. Хубаво е да ги избягваме, когато това е възможно.

Кафето, газираната вода, причинителите на лош дъх и как да се справим с тях

Неочакваните причини за лош дъх

За някои дори не предполагаме

Някои билки също помагат. Дъвчeнeтo нa cypoв мaгдaнoз ecтecтвeнo пoчиcтвa и пoмaгa дa ce oтъpвeм oт лошия дъх. Kapдaмoнът cъщo e eфeĸтивeн, както и пиенето на някои чайове, като чepeн, зелен и ментов например. 

Снимка 583286

Източник: iStock

Ако установим, че поддържаме безупречна хигиена, но непрекъснато трябва да използваме вода за уста, която наистина често пъти само прикрива лошата миризма, вероятно имаме по-сериозен проблем. В този случая е наистина важно да се консултираме със своя зъболекар при първа възможност, уточняват от Business Insider.