Безспорно една от най-неприятните гледки в кухнята е как някоя хлебарка най-обезпокоявано си лази по плота. Досадните и не по-малко неприятни насекоми в повечето случаи са там, където е и храната. Затова трябва да спазваме няколко прости правила.

Кутии

Препоръчително е всички продукти, като сол, захар, брашно и други да се съхраняват в добре затворени кутии, а не просто да трупаме отворените пликове в кухненските шкафове. Кутиите могат да бъдат както стъклени, така и пластмасови (но без бисфенол А).

Почистване

Когато нещо се разсипе или разлее, трябва да почистим възможно най-скоро. И това важи не само за плота и масата, а и за шкафовете. Най-добре е почистването да става с антибактериален препарат.

Снимка 451316

Източник: iStock

Шкафове

Споменаваме ги неведнъж, защото именно те най-често се превръщат в развъдник на неприятните насекоми. Затова трябва поне веднъж в месеца да вадим цялото им съдържание и да ги почистваме старателно.

Плодове и зеленчуци

Красива фруктиера, поставена на асата, за мнозина е перфектно допълнение към интериора. Но ако плодовете в нея са си все същите по седмица и повече, то тогава си правим мечешка услуга.

Гниенето на зеленчуците и плодовете е притегателно не само за хлебарки, но и за мушици и мравки. Затова или не бива да допускаме развалянето им, или е препоръчително да ги хвърляме директно в контейнер навън, за да не се превръща и кофата ни за боклук в развъдник на ларви.

Снимка 451317

Източник: iStock

Съдове

Не бива да оставяме мръсните чинии в мивката за през нощта, защото нищо чудно на сутринта към тях да намерим и бонус някоя хлебарка. Най-добре е и след като измием посудата, да я подсушим и приберем в шкафовете, пише Reader's Digest.

Храната на домашния любимец

Ако кучето или котката ни се храни в същото помещение, в което и ние, това може да се превърне в предпоставка за развъждане на хлебарки. Добре е в купичката му да не седи храна през целия ден, а консервите и пликовете с гранули трябва да бъдат добре затворени.

Хлебарките и някои интересни факти за тях

Интересни факти за хлебарките

Наистина ли остават живи без глава

Все пак, не искаме и неприятните насекоми да се превърнат в наши домашни любимци...