Ако имаме куче, то със сигурност сме забелязали, че преди да си легне, четириногият ни приятел често се се върти в кръг. Понякога драска и с лапа мястото, където възнамерява да спи - било то на земята, на леглото, на дивана и т.н. И макар да изглежда много сладко, неведнъж сме се чудили на какво се дължи това поведение. Нещо нормално ли е? То "оправя ли си леглото" или не може да намери правилното място за спане?

Кучетата, Чернобил и приятелството между четириногите, и пазачите на старата атомна електроцентрала

Трогателната история на изоставените кучета на Чернобил

Как се създава приятелство в това пропито от радиация място

Въпреки че никой не може да даде 100-процентови доказателства защо кучетата правят това, се предполага, че този навик е останал от времето, когато са живеели като диви кучета в природата.

Този тип еволюционно поведение е насочено към запазване на вида и е наследство от техните предци - вълците. Домашните кучета просто са запазили това генетично предразположение.

Вълците се въртят по този начин, за да се нагласят и да си легнат свити, което ги предпазва както от студа, така и от възможните опасности, които ги чакат. Въртенето преди сън позволява на вълка да се позиционира по най-добрия начин, за да открие чрез вятъра заплашителна миризма. Много от тези животни спят с муцуни, обърнати към вятъра, за да знаят дали са в опасност.

Снимка 561094

Източник: iStock

Кръговете преди сън са свързани и с териториалния характер на някои животни. По този начин животното "маркира с миризмата си леглото или мястото, където ще лежи, като предупреждава другите за "притежаването му"", коментира пред Hola Ана Рамирес, която е ветеринар в клиники Kivet.

Домашните ни любимци обаче живеят защитени от всяка заплаха и въпреки че са запазили обичаите на своите предци, това поведение може да се дължи на други по-прости причини. Например комфорт.

При дивите животни или при кучетата, които живеят навън, обръщането е начин да си "оправят леглото", тъй като им позволява да намерят най-удобното място, да преместят листа, слама, клони или пръст, или да открият някои нежелани "гости", като змии или насекоми, които могат да представляват риск за тях.

Снимка 561095

Източник: iStock

Друга причина, поради която кучето се върти преди заспиване и драска пода или постелката, върху която лежи, е да регулира температурата си.

Когато времето е много горещо, кучетата може да изкопаят малко по-дълбока дупка, за да легнат в по-хладната почва, като по този начин да регулират топлината на тялото си. Обратно, когато е много студено, то се сгушва в дупката, за да задържа телесната си топлина и да се чувства по-уютно.

Кучетата, мозъкът им и могат ли да разпознават чуждите езици

Разпознават ли кучетата чужди езици

Поредното доказателство за интелекта им

Адаптивното поведение при животните може да се задържи дълго след като вече не е необходимо, така че няма място за притеснение, ако кучето често прави кръгове преди да си легне. Колкото и защитено и в безопасност да се чувства, това поведение на домашния ни любимец е нещо съвсем нормално, наследство от неговите диви предци.