Неслучайно наричаме кучетата най-добрият приятел на човека - често именно на тях обичаме да говорим, дори и да не получавам отговор. Поне не с думи. А ново изследване доказва, че четириногите любимци ни разбират по-добре, отколкото може би предполагаме.

Кучетата, Чернобил и приятелството между четириногите, и пазачите на старата атомна електроцентрала

Трогателната история на изоставените кучета на Чернобил

Как се създава приятелство в това пропито от радиация място

Изследователи от Eotvos Lorand University в Будапеща правят интересен експеримент, в който участват 18 кучета. На тях им пускат откъси от "Малкия принц" на френски и унгарски език и наблюдават как реагират мозъка им, използвайки скенер.

Идеята хрумва на една от учените, която идва от Мексико в Будапеща преди няколко години и взима със себе си кучето си. И един ден се замисля дали то разбира, че хората около тях сега говорят на различен език.

Снимка 559912

Източник: iStock

А проведеното изследване е първото, което установява, че мозък, различен от човешкия, може да различава чуждите езици. Преди това всички кучета са чували само испански или само унгарски от собствениците си, така че единият език им е много познат, а другият - напълно непознат.

Сравнявайки мозъчните реакции, изследователите откриват различни модели на активност в първичния и вторичен слухов кортекс на мозъка на кучетата - един модел за познатия и друг - за непознатия език.

Кучетата, храненето и по колко пъти на ден трябва да ядат, за да са здрави

Колко често трябва да яде кучето, за да е здраво

Ново изследване дава отговор

А колкото по-възрастни са кучетата, толкова по-добре мозъкът им успява да различи двата езика. Това е така, защото през живота си домашните любимци възприемат слуховите модели на езика, който чуват ежедневно. И колкото повече време продължава това възприятие, толкова по-лесно и ефективно те разпознават въпросния език, предава Reuters.