Известно е, че в кожата на животни като октоподи, сепии, хамелеони и земноводни има молекули, наречени опсини. Те им позволяват мигновено да променят цвета си, без този процес да се регулира от мозъка. Такива молекули има и в нашите очи, но досега за тяхното съществуване и в други части на тялото ни само се предполагаше.

Снимка 392271

Източник: iStock

Смята се, че мозъкът е този, който контролира възприятието ни за ден, нощ и време, и съответно - нашия биологичен часовник.

Но ново проучване на Университета на Вашингтон за здравни науки установява, че в космените фоликули в кожата на мишки има вид опсин, наречен невропсин, който контролира т.нар. циркаден часовник, зависещ от цикъла светло/тъмно, независимо от мозъка. Това означава, че кожата има способността сама да разбира кога е ден и кога - нощ.

Тази необичайна способност на кожата се запазва, дори когато тя е отглеждана в лабораторни съдове и не е част от животното. При симулация на полет от Сиатъл до Япония, кожата изменила циркадния си ритъм спрямо промяната в часовите зони!

Биологичният часовник, раните, лекарствата и защо да се вслушваме в тялото си

Какво ни казва биологичният часовник

Кое работи по-добре през деня и кое - през нощта

Все още не е ясно какви ще бъдат медицинските приложения на това откритие. Но учените искат да разберат дали кожата ще заздравява по-бързо при облъчване с определен вид светлина.

Работата на нобеловия лауреат Азиз Санкар е установила, че излагането на кожата в ранните часове на деня на ултравиолетова светлина повишава риска от развитие на рак на кожата цели пет пъти в сравнение със същото облъчване късно следобед. И това се дължи именно на различния етап от циркадния ритъм, който обуславя различна способност на клетъчните механизми за поправка на увредената от лъчите ДНК.