Някога най-добрият приятел на човека е обикалял свободни обширни пространства на глутници и се е изхранвал с лов. Говорим за вълците, от които генетично произлизат днешните кучета. Дали обаче това е станало, след като човекът ги е опитомил с цел да ги ползва за охрана на добитъка си? Или самите вълци са намерили по-лесен живот под формата на подслон и готова храна?

Уипет и бордър коли - кои са недостатъците на тези две породи кучета

Кои кучета са най-емоционални и имат проблемно поведение

И коя порода не е подходяща за заети хора

За момента учените не дават отговор на този въпрос, затова пък е ясно, че днешните кучета споделят 99.9 % от своето ДНК с вълците, пишат Dogster. Ето и породите, които са най-близки родственици на вълка.

Шиба ину

Снимка 663925

Източник: iStock

Тази японска порода може повече да напомня лисица, но всъщност споделя общи поведенчески черти с вълците. Игриви и доста своенравни, шиба ину не са подходящи за хора, които до момента не са имали куче. Те се привързват към семейството си, но са подозрителни към непознати хора. И обичат да са предимно навън.

Чау чау

Снимка 663923

Източник: iStock

Родом от Китай, тези кучета изглеждат доста впечатляващо с размера си и гъстата си козина. Държанието им също е впечатляващо - те са доминантни и могат да имат прояви на агресия. Последното не е чудно - развъждани са от векове с цел охрана на стадата.

Самоед

Снимка 663926

Източник: iStock

Може да звучи страшно, но всъщност тази руска порода е доста дружелюбна въпреки близката си родствена връзка с вълка. Привързва се лесно към хората, дружелюбна е и не обича промените. Освен това се разбира с децата.

Акита

Снимка 663922

Източник: iStock

Родом от Япония, тази порода са кучета-пазачи. И на тях наистина може да се разчита да реагират при най-малката заплаха за семейството, в което живеят. Не лаят много, но предпочитат да са навън и често се случва да избягат, ако не получават достатъчно свобода и разходки.

Сибирско хъски

Снимка 663921

Източник: iStock

Тази порода изумява учените с това, че е изключително близка генетично до вълците, но показва доста различия в поведението си. Макар да се чувстват добре в глутница, те се привързват към собствениците си. Както всички породи по-горе, предпочитат да са повече време навън и имат нужда от много време сред природата. Да ги гледаш в апартамент или жилище без двор би било истинско мъчение за тях.