Макар и в много отношения София да има да наваксва, за да догони европейските столици, е факт, че с малки крачки градът се развива и постепенно възвръща облика си на значимо място на културната карта на континента. Доказателство за това е и "възраждането" на един от символите на културния живот в София - "Червената къща".

Пространството на централната улица "Любен Каравелов" 15 ще отвори отново вратите си за публиката и независимите артисти в града. Плановете са това да се случи още тази есен.

Идеята е в залата да се състоят събития в различни формати и по теми, касаещи културния и обществения живот. Сцената на "Червената къща" ще бъде домакин на творчески произведения от различни сфери на изкуството, сред които театър, кино, литература, танц, фотография, видеография, визуални и дигитални изкуства и други.

Снимка 668387

Източник: Artvent

В тази връзка от този месец вече има отворена покана към професионални артисти и колективи от различни области на изкуството, които могат да представят своите артистични идеи, за да бъдат включени в репертоара на "преоткритото" пространство за сезон 2024/2025 г. По този начин "Червената къща" ще се превърне в алтернативно и модерно пространство за млади и прогресивни творци.

Дори и в момента къщата е отворена за организирането на различни събития, като досега са били осъществени представяния на няколко книги.

Снимка 668386

Източник: Artvent

През последните години "Червената къща" е отваряла и затваряла неколкократно по различни причини. Сега обаче тя ще бъде "възродена", следвайки желанието на нейния първи обитател - скулпторът Андрей Николов.

По негова идея и скица архитект Иван Васильов проектира и изгражда сградата през 1929 година. "Червената къща" е била дом и творческо ателие на скулптора и носи неговия дух и стил, който сам описва като: "Никакъв. Мой. Естествено повлиян от Италия.".

Снимка 668388

Източник: Artvent

Интересен детайл е, че над входната врата на къщата стои надпис на италиански език: "Voi che entrate qui lasciate ogni cattivo pensiero", който е по думите на Данте: "Надежда всяка тука оставете, вие, що пристъпвате тук" от "Божествена комедия".

По желание на Андрей Николов след смъртта му къщата е дарена на държавата, но по-късно части от имота са върнати на наследниците му. Попитан в интервю какво ще се случи с неговите ателиета, скулпторът отговаря: "Други ще работят в тях. Аз направих къща не само за себе си".

Снимка 668389

Източник: Artvent

Зад идеята и реализирането на настоящото "преоткриване" на "Червената къща" стои компания Artvent. Основана през март 2021 г., досега нейната дейност се разпростира в културната сфера, като създава, организира и разпространява театрални и музикални продукции в страната и чужбина.