В разгара на грипния сезон обикновено се запасяваме с всевъзможни видове витамини с идеята да укрепим имунната си система и да не се разболяваме. Невинаги обаче приемането на добавки е достатъчно, за да се опазим здрави. По-често опира до нещо много простичко, а именно спазването на хигиена. И едва ли си даваме сметка, че нещо, което правим всеки ден многократно и то без да се усещаме, всъщност ни прави толкова податливи на вируси.

Вирусът на тютюневата мозайка - това ли първият вирус, открит от науката

Кой е първият вирус, открит от науката

И кога се случва това

Става въпрос за докосването на лицето. Здравните експерти настояват, че трябва да отвикнем да го правим, особено с немити ръце, защото тогава микробите могат лесно да навлязат в тялото ни през очите, носа и устата.

Имунолозите обясняват, че микробите живеят с часове и дори дни по различни повърхности и когато докоснем замърсена повърхност с ръка и след това лицето си, даваме на микробите по-лесен достъп до организма ни. След като навлязат в него, те започват да се размножават и това предизвиква инфекция в тялото ни.

Снимка 643022

Източник: iStock

За да предотвратим развитието на такава, най-лесното (но и важно и подценявано) нещо е да се придържаме към редовно миене на ръцете, включително винаги след тоалетна. Най-добре е да използваме сапун и вода за поне 20 секунди.

Наред с основните хигиенни навици, здравните експерти напомнят и кои са другите важни фактори за силна имунна система. Едва ли ще има изненадани, че сред тях са качественият сън за седем до девет часа всяко денонощие, храненето с богати на необходими за организма ни вещества храни, избягването на алкохола и редовните тренировки.

5 неща, които лекарите никога не правят през сезона на настинките и грипа

5 неща, които лекарите никога не правят през сезона на настинките и грипа

Да ги послушаме, ако не искаме да се разболеем

И не на последно място по важност, лекарите препоръчват ваксинирането срещу COVID и грип. "Ваксинациите са от решаващо значение, тъй като играят жизненоважна роля за предотвратяването на инфекциозни заболявания, защитата на индивидуалното здраве и обществената безопасност, като допринасят за груповия имунитет", казва имунологът д-р Джена Подясек пред Parade.