По света има десетки градове, населявани от хиляди години. Въпреки това, когато става въпрос за определяне на най-стария непрекъснато обитаван град, е трудно да се даде еднозначен отговор.

Тайната на некропола в Даргавс, известен като Градът на мъртвите в Русия

Тайната на Градът на мъртвите в Русия

Едно от най-загадъчните места в Русия

Загадката прилича малко на мисловния експеримент за кораба на Тезей, който се основава на въпроса дали след като парчетата, които съставляват даден обект, бъдат заменени, той може да продължи да се счита за същия, или се е превърнал в различен обект от първоначалния.

Подобно е и положението с градовете - ако един град е разрушен, след това възстановен и построен наново, може ли да се счита за същия град, или е напълно нов.

Все пак има няколко места, които могат да се определят като най-дълго съществуващи в света. И почти всички от тях се намират в Близкия изток.

Град Йерихон, описван още в Стария завет, често е сочен за най-стария в света, оцелял и до днес. Според археологическите данни, районът е бил място на множество селища през последните хилядолетия. Смята се, че части от града и прочутите му стени са били построени за първи път около 9000 г. пр. Хр.

Снимка 620248

Източник: iStock

Тези структури обаче не бива да се бъркат със съвременния палестински град Йерихон. Древната част на града всъщност е известна като Тел ес-Султан(Султанския хълм) и се намира на около два километра северно от днешния център на града. Съществуват известни спорове дали може да се счита за постоянно населен, но ако по време на викторина ни зададат въпроса кой е най-старият град, то вероятно ще очакват отговора: Йерихон, пише IFL Science.

Сирия също има силни претенденти за първенство. Доскоро Дамаск бе смятан за безспорен шампион като най-стар град. Археологически останки сочат, че хора са живели там още преди 9000 г. пр. Хр. Но едно от последните схващания е, че хората са се заселили за постоянно в днешен Дамаск едва около 6000 години по-късно.

Снимка 620249

Източник: iStock

Сред старите, непрекъснато населявани селища, място намира и Алепо, познат още като Халеб. Този град се е превърнал в синоним на продължаващата сирийска гражданска война, но това е само трагичен щрих в дългия му живот. Смята се, че Алепо може да е бил обитаван още от шестото хилядолетие преди Христа. Истинският му разцвет започва по време на Златния век на Пътя на коприната от XII до началото на XV в.

Снимка 620250

Източник: iStock

Заслужава да се спомене и град Фаюм в Египет. Той е основан от древните египтяни като Шедет. По-късно гърците, заради свързването на селището с бога на крокодилите Собек, го наричат Крокодилополис.

Снимка 620251

Източник: iStock

Разположен на около 130 км югозападно от съвременната столица Кайро, керамичните съдове и постройките в близост до града сочат, че хората са били тук приблизително от 5500 г. пр. Хр., което го прави най-стария град в Египет и един от най-старите в Африка.