Котките определено са същества, които няма как да ни оставят безразлични - или ги обожаваме, или гледаме да стоим далеч от тях. Но за едно не можем да си изкривим душата - че са много красиви и им личи, че си го знаят.

Котките, слухът им и как определят местоположението на стопаните си

Как котките разбират къде сме, без да ни виждат

Оказва се, че са много по-интелигентни

Разбира се, по отношение на породите отново опираме до лични предпочитания. Има хора, които харесват голите котки сфинкс, както и такива, които си умират за дългокосместите персийки.

А от All About Cats си правят труда да анализират 46 породи и да определят кои са най-красивите на базата на т.нар. златно сечение. Това е математическа концепция, според която красотата се определя по обективен начин на базата на пропорции.

Снимка 555041

Източник: iStock

Те включват дължината на лицето, ширината на лицето и ширината на носа — както и разстоянията от горната част на главата до зениците на очите, зениците до устата и върха на носа, между външните ъгли на очите, от долната част на ушите до зениците и брадичката към устата, и върха на носа.

След като се направят тези измервания, екипът ги прекара през специален калкулатор за златно съотношение, който определя среден резултат за всяка порода. И така се вижда кои котки са най-близо до златното съотношение от 1,62 и кои са най-далеч от него.

Именно симетричността е в основата на възприятието за привлекателност, дори да не го осъзнаваме. Въпреки че всички коткомани знаят, че любовта към тях е далеч по-дълбока от чертите на лицето им, ето и как науката и числата подреждат породите.

Снимка 555040

Източник: iStock

Топ 3 на най-красивите породи

Тук разминаването със златното съотношение е едва 0.3, което прави тези котки най-красиви спрямо пропорциите, които притежават.

Норвежка горска (резултат 1.65)

Те се отличават с дългата си, гъста козина, както и с величествения си външен вид. Имат сравнително големи размери - на тегло достигат до седем килограма, а на височина - до 30 см. 

Породата идва от Северна Европа и се смята, че техните предци са дошли за пръв път в Норвегия заедно с викингите преди 1000 години. 

Снимка 555042

Източник: iStock

Руска синя (резултат 1.65)

Тези котки са не просто красиви, но и известни със своята висока интелигентност. Те лесно се поддават на дресировка, а пронизващият им поглед също може да покорява и подчинява стопаните им. 

Снимка 555044

Източник: iStock

Манкс (резултат 1.59)

Тази порода е известна преди всичко с мутацията, заради която има необичайно къса опашка. Представителите й са игриви и общителни, лесно се привързват към хората. Котките манкс имат специфична муцуна и разнообразие от цветове и окраски.

Снимка 555048

Източник: iStock

Останалите породи в челната десетка на най-красивите са: рагамъфин, сибирска котка, американски кърл, селкърк рекс, сиамска, мейн кун, египетска мау и турска ангорска.

Топ 3 на най-грозните породи

Тук разминаването със златното съотношение е най-голямо и видимо. Разбира се, и тези котки имат своите фенове и за тях те не са грозни - просто са по-различни. Все пак красотата е относително понятие, когато не се определя от симетрия и пропорции.

Хималайска котка (резултат 58.87)

Тази порода има най-нисък резултат заради плоското си лице. Въпреки смачкания си нос и големите очи, тези котки са известни с това, че се привързват силно към стопаните си. 

Снимка 555049

Източник: iStock

Петербалд (резултат 19.78)

Тези котки са с руски произход и сравнително кратка история, защото започват да се отглеждат едва от 1994 г. Породата е кръстоска между голия донской и ориенталска късокосместа. 

Снимка 555050

Източник: iStock

Големите, заострени уши и триъгълно лице придават на представителите на тази порода характерен вид и някои ги сравняват с малки кучета. Козината им се променя през целия живот, а отличителното в характера им е, че много се привързват към хора. 

Котките, изразяването на привързаност и приемат ли ни за техните родители

Как ни възприемат котките

Сложни животни, сложни отношения

Персийска (резултат 7.49)

Тези котки също за известни със "сплесканата" си муцуна, но разминаването със златното съотношение е доста по-малко в сравнение с хималайските. Персийките се отглеждат от хиляди години, впечатляват с гъстата си и лъскава козина и неслучайно към тях с векове са се отнасяли като с божества.