Котките и хората съжителстват от векове и както в древността, така и днес, за мнозина те са истински божества. Предците на днешните мъркащи домашни любимци обаче са диви и хищни, затова и интересно каква трансформация са претърпели, за да спят днес спокойно в скута ни.

Котките, настинките и могат ли домашните любимци да настиват

Могат ли котките да настиват

За какво да сме нащрек

Според ново изследване на учени от Виенския университет в Австрия, мозъкът на котките е намалял с тяхното опитомяване преди около 10 хиляди години. Същото явление се наблюдава и при кучета, и при зайци в сравнение с техните диви предци.

За да стигнат до този извод, те анализират мозъчния капацитет на различни породи котки. Така откриват, че домашните котки, които познаваме днес, имат по-малък мозък от европейските и африканските диви котки, а хибридите на домашни котки и европейски диви котки имат мозъци, които са хибрид между тези на двата родителски вида.

Снимка 562632

Източник: iStock

Според изследователите намаляването на мозъка най-вероятно се дължи на факта, че котките са изправени пред по-малко заплахи, когато живеят в нечии дом, отколкото когато живеят в дивата природа.

Затова и мозъчните им клетки, които участва в обработката по потенциалните заплахи, спират да функционират в голяма степен. Това са клетките на нервния гребен, които са по-малко разпространени при домашните животни, отколкото при техните диви братовчеди.

Учените също така смятат, че този намален мозъчен капацитет е от съществено значение за успешното опитомяване на различни видове бозайници, които иначе биха запазили хищния си характер и определено съжителството с хора няма да е толкова безпроблемно.

Снимка 562633

Източник: iStock

Това явление се наблюдава и при нас, хората. Мозъкът ни е намалял с около 5% в сравнение с този на неандерталците. А промяната, продължаваща 28 хиляди години, се случва заради прехода от ловци събирачи към фермери и индустриалци.

Котките и каква е причината да спят върху нас

Защо котките спят върху нас

Не е само от любов

Изследователите също така определят като остаряла теорията, че котките всъщност са полуопитомени в сравнение с кучетата, както и че ползата от тях в това съжителство е много по-малка. Те поясняват, че котките са се доказали като полезни в миналото, най-вече спасявайки от гризачи кораби и стопанства, предава Daily Mail.