Котките - тези пухкави, мъркащи и гальовни същества, любими на половината свят. Но не заради нещо друго, а просто защото другата половина са феновете на кучетата. Още от Древен Египет те са божества, талисмани, а днес са преди всичко сред най-популярните домашни любимци. Неведнъж са били и главни герои в романи и филми, а образът им е бил увековечаван безброй пъти в картини, върху сгради, дрехи и къде ли още не.

Котките, опитомяването им от хората и как се е променил мозъкът им

Как се променят котките, за да станат домашни любимци

Не искаме много от тях

Днес, 8 август, е специален ден за котките и техните фенове, защото точно на днешната дата всяка година отбелязваме Международния ден на котката. А идеята на празника е да напомни на хората как очарователните животни допринасят да живеем по-здравословно и щастливо.

Международният ден на котката е създаден през 2002 г. от Международния фонд за хуманно отношение към животните, за да почете котките и да ги защити от насилие. От 2020 г. попечителството на Международния ден на котките е поето от International Cat Care, британска организация с нестопанска цел, която работи за благосъстоянието на котките от 1958 г. насам, пише NDTV.

Снимка 583473

Източник: iStock

Собствениците на котки са истински късметлии - мъркащите домашни любимци имат силата да успокояват нервната система на човек, да се притекат на помощ при стрес като нежно поставят лапички върху нас и да допринесат за създаването на домашен уют.

Почитателите на котки със сигурност са понаучили доста неща за пухкавите любимци, но има някои факти, които дори и най-големите коткомани вероятно са пропуснали.

Снимка 583474

Източник: iStock

  • Котките имат способността да ходят на пръсти.
  • Средното тегло на домашната котка варира от 2.7 до 4.5 кг. Средната дължина е 71.1 см за мъжка и 50.8 см за женска котка.
  • Настръхват благодарение на малки изправящи мускули, прикрепени към космените им фоликули. Това им позволява да плашат враговете си, като извиват гърба си и съскат.
  • За разлика от кучето и коня, котката ходи или бяга, като движи първо предните и задните крака от едната страна, след това предните и задните крака от другата страна. Единствено камилата и жирафът се движат по подобен начин.
Снимка 583475

Източник: iStock

Котките, норвежка горска, руска синя и кои са най-красивите породи

Най-красивите породи котки

И тези, на които симетрията не им е силната черта

  • Котките нямат плоски зъби за сдъвкване на храната. Вместо това те я нарязват.
  • Ретината на котешкото око е изключително чувствителна към светлина заради гуанина, който кара окото им да блести през нощта при силна светлина.
  • Те има изострено усещане за допир. Веждите, мустаците, космите по бузите и фините снопчета косми по ушите са изключително чувствителни към вибрационна стимулация.