Колкото и да обичаме котките, няма как да не признаем факта, че урината им мирише доста неприятно. И ако домашният ни любимец има навика да маркира на различни места у дома, значи имаме проблем. А за да го разрешим успешно, трябва да знаем на какво се дължи той.

Котките и промените в поведението им, за които трябва да сме нащрек

Признаците, че котката ни не се чувства добре

За какво да бъдем нащрек

Японски учени откриват, че неприятната миризма на котешката урина се дължи не на хормони, както някои вероятно си мислят, а на високото съдържание на един специален протеин - кауксин. Именно заради него урината прониква дълбоко в различни материали, изсъхва много бързо и изхвърля големи количества от неприятната миризма. А това прави премахването й доста трудна задача.

Освен това урината, с която котките маркират и комуникират помежду си, се пръска на струя по вертикални повърхности. Именно тя мирише много повече от тази в котешката тоалетна например, но не защото е много по-различна по химичен състав, а просто защото прониква по-дълбоко в повърхностите и това я прави по-голям дразнител на човешкото обоняние.

Снимка 661195

Източник: iStock

Високата концентрация на протеина кауксин увеличава концентрацията на летливи съединения спрямо по-малкия обем на урината и така дори по-малко количество от отделената урина мирише по-силно от очакваното.

Ако имаме горчив личен опит с неуспешни опити в тази посока, сега учените ни дават полезен съвет как да се справим с миризмата на котешка урина. Те препоръчват третирането на конкретните места със съединения, съдържащи метални йони - като злато, сребро и мед, съветват от Daily Mail.

Тези йони се свързват с летливите химикали, които произвеждат миризмата, елиминирайки я при нейния източник. И по този начин ще успеем лесно и ефективно да я премахнем. А като най-лесен и достъпен подобен продукт посочваме сребърната вода, която е известна със своите антибактериални свойства.

Удивителната способност на котките, с която превъзхождат дори и хората

С какво котките превъзхождат хората (но не и шимпанзетата)

Удивителната им способност, за която не сме подозирали

Може да заложим и на ензимните препарати, създадени специално за целта, които също директно неутрализират неприятната миризма, а не просто я прикриват. И много важно правило, което трябва да спазваме при почистването на котешката урина, е никога да не търкаме настоятелно петното, защото така само помагаме да проникне по-дълбоко и да стане по-трудно за отстраняване.