Мечтата за здрава, блестяща и дълга коса често се оказва трудно постижима. На пазара има стотици продукти, но да намерим подходящите точно за нас е трудна задача. А решение и на този проблем, както и на много други, може би се крие в натуралните продукти.

Гребенът за коса, пърхотът и как да си спестим неприятностите от мръсния аксесоар

Как да не превръщаме гребена в свой враг

И той изисква грижи, иначе ни чакат неприятности

Знаем, че когато говорим за хидратация, маслата са най-ефективни. А красивата коса е на първо място добре хидратирана. Някои масла са перфектни за стимулиране на растежа от скалпа, а други - за подхранване по дължина. Е, няма само едно магическо, което да преобрази косата ни, но ето кои можем да включим в грижата за нея. Резултатите със сигурност няма да закъснеят.

Кокосово масло

То е най-популярното в ритуалите за дълга и красива коса и това никак не е случайно. Богатата му консистенция го прави перфектно за хидратация. Освен това има антисептични свойства, които поддържат скалпа чист и здрав и така стимулират растежа.

То защитава и космените фоликули като не позволява на различни активни вещества (като тези в шампоаните и балсамите) да навлизат навътре в тях, защото това може да доведе до загуба на коса.

Снимка 341351

Източник: iStock

Масло от розмарин

Различни научни изследвания доказват, че то намалява до минимум оксидативния стрес на нивото на космения фоликул. По този начин поддържа косата здрава, предотвратява косопада и стимулира растежа на нови косъмчета.

Също така осигурява хидратиращи емолиенти на косъма, намалявайки накъсването. Маслото от розмарин има антиоксидантни свойства и подобрява притока на кръв към космените фоликули в скалпа.

Масло от мента

Неговият ефект върху косата не е толкова изследван, но се смята, че също подпомага растежа й, ускорявайки етапа на анаген, известен още като фазата на активен растеж. Увеличава както броя, така и дълбочината на космените фоликули.

Твърди се също, че намалява кожните инфекции на скалпа и подобрява кръвообращението. 

Снимка 560490

Източник: iStock

Арганово масло

Напоследък е също толкова популярно, колкото и кокосовото. Това се дължи на факта, че екстрактът от арган подпомага растежа на косата чрез намаляване на възпалението и оксидативния стрес.

Съдържа хранителни вещества, които помагат хидратацията на косата и минимизират накъсването. В състава на аргановото има важни мастни киселини и витамин Е, които елиминират възпаленията. 

Масло от чаено дърво

То е най-известно със своите антибактериални свойства. Има успокояващ ефект върху сухия и раздразнен скалп. Помага за изчистването му от люспи, гъбички, както и натрупвания от продукти като шампоан и балсам, които могат да попречат на растежа на косата. Може обаче да предизвика свърхчувствителност.

Масло от жожоба

То има овлажняващи свойства и действа ефективно срещу косопада. Предотвратява и накъсването на косъма, като същевременно хидратира скалпа, предава MindBodyGreen.

Снимка 560491

Източник: iStock

Масло от лавандула

То успокоява и заздравява скалпа. Според проведени изследвания, увеличава броя и дълбочината на космените фоликули. Освен това удължава анагенната фаза на растежа на косата, като същевременно забавя преминаването към фазата на катаген - когато растежът на косата спира.

Стресът, побеляването на косата и обратим ли е процесът

Обратимо ли е побеляването на косата

Добра новина, но не за всички

Масло от тиквени семки

Изследване от миналата година показва ефективността му срещу косопада и за стимулиране на растежа на косата. Най-вероятно това се дължи на антиоксидантните и противовъзпалителни съединения, които съдържа, както и на витамин Е, на който също е богато.