Пандемията от COVID-19 успя да промени редица аспекти от живота ни. Една от промените, които настъпиха в последните месеци, е и в начина на придвижване в градски условия. Мнозина забравиха за публичния транспорт и предпочетоха лични превозни средства.

И далеч нямаме предвид само и единствено автомобилите, които идват с редица разходи по тях. Колелото изживява своя ренесанс като лесно и удобно средство за придвижване, с което и без проблем спазваме необходимата социална дистанция. А още един бонус е, че задоволяваме нуждата си от активно движение след месеците на изолация.

Редица градове по света предприеха мерки за насърчаване на велосипедистите - изграждане на временни и постоянни велоалеи, които превзеха пътищата за автомобилите, и дори паричен бонус за всеки, който предпочете колелото (във Франция). 

Снимка 482142

Източник: iStock

В цяла Европа се наблюдава и бум на продажбите на аксесоари и резервни части за велосипеди, а сервизите трудно смогват да поправят двуколесните возила на всички, които са ги изровили от мазета и балкони, за да ги вкарат отново в употреба, предава Euronews.

Голям е броят и на тези, които именно в последните месеци са си купили първото колело в живота. И така колоезденето от хоби за през уикенда се превръща в начин на живот.

Снимка 482143

Източник: iStock

Тази тенденция, която се наблюдава не само в Европа, има редица положителни страни, които не се изчерпват само с по-лесното спазване на социална дистанция. Придвижването с колело не ни струва нищо, а значи много за здравето ни. Не само извършваме физическа активност, но и допринасяме за по-малко замърсяване на въздуха. Разбира се, трябва и да сме достатъчно отговорни в ролята си на участници в движението.

Повишеният брой колоездачи на пътя може да бъде и предпоставка за повече инциденти. Затова на първо място се изисква толерантност и съобразителност с всяка ситуация. Важно е да спазваме правилата за движение, особено там където няма обособени велоалеи. Действията ни трябва да са предвидими за останалите и винаги да си оставяме достатъчно място за реакция.

Снимка 482141

Източник: iStock

Предните и задни светлини, както и светлоотразителни елементи са задължителни, ако караме колело не само по светло. Каската е за наша сигурност и не е за подценяване като важен аксесоар.

Hovding - каската за велосипеди с въздушна възглавница и безопасното каране на колело

Тази каска е 8 пъти по-ефективна от традиционната

Иновативен продукт, който ще ни предпази

Добре е винаги да имаме с нас и малка помпа и комплект с най-важните инструменти за бърза поправка по колелото. Удобните дрехи и обувки също са силно препоръчителни, когато сме в ролята на велосипедисти.