Последно рекорда за най-бърза жена, обиколила света с велосипед, държеше шотландката Джени Греъм. През 2018 г. тя завършва пътешествието си, продължило 124 дни и 11 часа. Американката Лаел Уилкокс обаче е успяла да подобри това постижение.

Петър Стойчев - българинът, който след Oceans Seven постигна и забележителен световен рекорд

Петър Стойчев - българинът, който след Oceans Seven постигна и забележителен световен рекорд

Ето какво точно направи

Вчера, 11 септември, 38-годишната Уилкокс е пристигнала обратно в Чикаго, откъдето е отпътувала, след 108 дни, 12 часа и 12 минути, които са ѝ отнели да измине цели 29 169 км. Тя е тръгнала на 28 май и е прекосила 21 държави от четири континента.

По време на пътуването си е карала велосипед до 14 часа на ден, като постижението ѝ предстои ще бъде потвърдено и добавено в Книгата със световните рекорди на Гинес. Според експерти, които са изчислявали издръжливостта на колоездачите на дълги разстояния, те горят от 6 000 до 10 000 калории на ден, докато карат велосипедите си.

"Тя просто има такава невероятна физическа издръжливост, психическа издръжливост и чиста решителност да излезе и да направи тези екстремни усилия. Просто е огромно усилие да можеш да правиш това ден след ден в продължение на 108 дни", казва Ан-Марие Рук, редактор на списание Cycling Weekly, цитирана от BBC.

Това несъмнено забележително постижение на американката обаче далеч не е първото ѝ. Лаел Уилкокс всъщност е първата жена състезател, печелила TransAm - състезание от 6437 км., колкото е дължината на САЩ. Освен това е рекордьорка в Tour Divide - друго изтощително американско състезание край Скалистите планини.

Настоящият ѝ рекорд обаче е околосветски. Според правилата на Гинес колоездачите трябва да започват и завършват обиколката си на едно и също място, като винаги пътуват в една и съща посока. Цялото пътешествие, включително разстоянието, изминато на полети, фериботи и обществен транспорт, трябва да е равно на 40 000 км, колкото е обиколката на екватора на Земята. Минималното изминато разстояние с велосипед пък трябва да е над 28 970 км.

След като Лаел Уилкокс тръгва от Чикаго, се насочва към Ню Йорк, където се качва на полет за Португалия. След това няколко седмици е на велосипеда си, за стигне до Амстердам, после Германия, Алпите, Балканите (включително България), Турция и Грузия. След това тя отлита за Австралия, пътувайки от Пърт по южното крайбрежие до Бризбейн, където се качва на нов полет за Нова Зеландия. След обиколката и на двата острова, американката лети към родния си град Анкоридж и отново поема с велосипед по крайбрежието на Тихия океан до Лос Анджелис, след което по шосе 66 до Чикаго.

Цялото си пътуване Лаел Уилкокс е документирала с поредица от видеоклипове. Те са направени със съпругата ѝ, който е режисьор, и споделени в социалните ѝ мрежи. Заедно двамата пък качват и подкаст, в който разказват за всекидневните премеждия по време на пътуването.

Ком-Емине на велосипед - как Петър Матов подобри досегашния рекорд за скоростно преминаване

Ком-Емине на велосипед - как Петър Матов подобри досегашния рекорд за скоростно преминаване

И се подготвя за още колоездачни предизвикателства

Рекордът на американската колоездачка обаче може и да не се задържи задълго. 25-годишната индийка Венданги Кулкарни, която също си е поставила за цел да обиколи Земята, вече е изминала приблизително 7700 км. за 65 дни. Дали обаче ще успее да подобри постижението на Лаел Уилкокс, предстои да разберем.