С идването на декември празничното настроение някак неусетно започва да се прокрадва във всеки дом. Без да си даваме сметка, магията на Коледа ни завладява малко по малко. Все по-натрапчиво си тананикаме "Jingle Bells", все по-често си пускаме коледния албум на Майкъл Бубле и все по-наложително става да измислим какви подаръци ще купим тази година.

Загреб, Хърватия, Advent и защо е препоръчително да посетим града по това време на годината

Защо да посетим Загреб по това време на годината

Хърватската столица има какво да предложи

Като големи фенове на зимните празници, едно от най-любимите ни места по това време на годината са коледните базари. Хем се виждаме с приятели, за да пием по едно греяно вино във вълшебна коледна обстановка, хем си купуваме по някое оригинално подаръче. Тъй като обичаме да съчетаваме полезното с приятното, решихме да направим една малка, но съдържателна селекция на седем коледни базара в София, които да не пропускаме тази година.

Немски Коледен Базар

 • Кога: 17 ноември - 22 декември.
 • Къде: Градската градина, пл. Александър Батенберг.
Снимка 555900

Източник: iStock

Традицията повелява по това време на годината в центъра на София да се носи опияняващ аромат на греяно вино, щолен и вурстчета. Освен различни вкусотии, на базара можем да открием и ръчно изработени подаръци, коледна декорация, свещи от пчелен восък, плетива и т.н. Разбира се, няма да е истински Коледен базар без самия Дядо Коледа, който ще очаква децата всяка вечер в 18 ч. на сцената Немски коледен базар.

Sofia Christmas Fest

 • Кога: 17 ноември-18 декември.
 • Къде: Пред НДК, до Kino Cabana.
Снимка 644816

Източник: Facebook / Sofia Christmas Fest

Всички ценители на вкусната храна, качествените напитки, интересните подаръци, печивата и музиката, ще имаме възможност да се насладим на тези удоволствия за сетивата.

На Sofia Christmas Fest ще открием вкусни изкушения, греяно вино, ръчно изработени украшения и арт подаръци. Очакват ви невероятни изненади на откритата сцена, много забавления и вълнуващи моменти за цялото семейство.

Коледен парк

 • Кога: 1 декември - 31 декември.
 • Къде: Площад "Славейков".
Снимка 644817

Източник: Facebook / Коледен парк

Друго място в центъра на София, което се е оживило от коледно настроение, е площад "Славейков". Там в организирания Коледен парк вече кипи шеметна атмосфера и се усеща вълшебно коледно настроение, благодарение на открита музикална сцена, зона за хапване и пийване, и коледна гора.

Част от базара са и произведенията на творци на приложно изкуство и художествени занаяти, като посетителите могат да изберат подаръци за близки и за себе си както от тях, така и от фермерските продукти на родни производители. Организаторите обещават и много други приятни изненади за малки и големи.

Зимно градче

 • Кога: 3 декември - 3 март.
 • Къде: Стадион "Юнак".
Снимка 644815

Източник: Facebook / Зимно градче

Специално подбраната локация на едно от най-посещаваните места в столицата, ще даде възможност за едно невероятно зимно приключение. Малки атракциони, множество хранителни обекти, будки за греяно вино и ракия, козуначени изкушения, вкусни меса и деликатеси, сцена с ежедневни забавления и, разбира се - Дядо Коледа.

Коледен базар на изкуствата

 • Кога: 9 декември - 10 декември.
 • Къде: Grand Hotel Sofia, Зала София, етаж 2.
Снимка 644825

Източник: Facebook / Коледен базар на изкуствата

Ако пък е започнало да ни писва от пийване и хапване и сме тръгнали само за лов за подаръци, то едно от най-подходящите места за тази цел е Коледен базар на изкуствата. Едно събитие на уютно и приятно място, където ще се срещнем с усмихнати автори от Базара на изкуствата - ръчно-изработени бижута, коледни вълшебства, декоративни лампи, керамика, дрехи, шалове, плъстена вълна, козметика.

Christmas & tea fest

 • Кога: 9 декември - 10 декември.
 • Къде: Парк хотел "Москва".
Снимка 644819

Източник: Facebook / Christmas & tea fest

Над 30 изложителя ще ни помогнат с избора на подаръци за любимите хора, докато се наслаждаваме на чаша горещ чай в ръка. Очаква ни разнообразие от бижута, дрехи, книги, ръчно направени играчки и коледни украси, здравословни храни и напитки, мед и пчелни продукти, хранителни добавки, козметика, бутиков шоколад и още оригинални предложения за подаръци. 

За още по-празнично настроение ще присъства самия дядо Коледа, който ще приема лично писма и ще се снима с посетителите от 11 до 13 ч. и двата дни.

So Simple, Nadya's Knit, Котаракът Бойда, Artikos, NaturaBG - пет идеи за бюджетни коледни подаръци от български производители

5 идеи за бюджетни коледни подаръци от български производители

Хем евтино, хем родно, хем полезно

Mish Mash Fest- Christmas edition

 • Кога: 15 декември - 17 декември.
 • Къде: Ларгото на София, Античен център "Сердика".
Снимка 644821

Източник: Facebook / Mish Mash Fest- Christmas edition

Mish Mash отново събира на едно място едни от най-талантливите автори на приложните изкуства и независими дизайнери, за да се потопим заедно в магичната атмосфера на Коледа и да изберем специални подаръци, с които да зарадваме любимите хора. 

Очаква ни разнообразие от бижута, аксесоари, дрехи, украса за дома, играчки, коледна украса, храни и напитки, а малките ни посетители ще могат да се забавляват в чудни Коледни работилнички.