Поредната Коледа е на прага, а ние за пореден път се чудим как и с какво да зарадваме близките си хора. Ако вече сме обиколили коледните базари и не сме се избрали нищо, или пък сме си харесали, но не ни е по джоба, предлагаме пет идеи за бюджетни коледни подаръци и то от български производители.

Още по-хубавото е, че предложенията стават и за купуване в последния момент. Така че ако все още не сме се снабдили с всички подаръци, които сме наумили, може да погледнем тези свежи идеи. Лично сме ги изпробвали и признаваме, че сме очаровани.

Натурална козметика So Simple

So Simple Cosmetics е българска марка козметика, създадена от една майка в опитите й да открие най-добрата и нежна грижа за кожата на своето бебе. Продуктите съдържат специално подбрани български и чуждестранни билки, растителни, етерични масла, восъци, флорални води и др.

Един от фаворитите ни е SOS мехлем/стик с невен, смрадлика и лайка, при рани, белези, охлузвания, изгаряния, пришки, ухапвания от насекоми и други кожни наранявания по лицето и тялото. Цената му в момента е 17 лв. и е на разположение тук.

Ръчно изработени бижута Nadya's Knit

Ако обичаме красиви и цветни бижута, създадени с толкова много любов, въображение и стил, то Надежда Желязкова е нашият човек.

Прекарваме часове в разглеждане на сайта ѝ в опити да изберем едни обеци, поради простата причина, че просто искаме да си купим всичките. Честна дума. И все пак, препоръчваме новите ѝ йога попълнения от секцията "мултиколор". Цената им е 32 лв. и са на разположение на официалния сайт.

Детска книжка с кауза

Когато Тереза Йовчева, Мила Джи Гатев и Мила Бобадова основават издателство "Бойда Пъблишинг", решават, че всяка тяхна книга ще подкрепя определена кауза, която им е близка. С първото им издание "Котаракът Бойда и Доброто Хрумване" те застават зад каузата на фондация "Дивите Животни", които обгрижват всеки див пациент, стигнал до тях, с огромна любов и професионализъм. Надяват се да са помогнали поне малко за реализирането на първата дива болница.

Втората им книга "Котаракът Бойда и спасяването на Данчо Маминмой" пък подкрепя Център за социална рехабилитация и интеграция - приоритет аутистичен спектър. Центърът е терапевтична практика за комплексна работа с деца, юноши, младежи и възрастни с аутизъм. Затова и с всяка закупена книга на цена от 19.65 лв. правим едно добро дело.

Коледна играчка

Какъв по-добър подарък за наближаващата Коледа от пухкаво вълшебство за елхата. Или казано с други думи -  ръчно изработени коледни топки. Основата е от стиропор, а декорацията е от 100% натурална вълна. Не са чупливи и са подходящи за малки деца или ако имаме котка вкъщи.

Снимка 599117

Източник: Facebook / Работилница "Артикос"

Всяка една топка е уникална, защото е изрисувана ръчно. Можем да изберем между няколко различно модела, а цената варира от 20 до 24 лв. в зависимост дали искаме да бъде със или без кутия. Покупка можем да направим на място в магазина-галерия на ул. "Неофит Рилски" 36 в София или от сайта на artikos.

Amalina, Krista G, Pirin Hill, Copsa, Wrap Around, Усмихни майка - шест идеи за бюджетни коледни подаръци от български производители

6 идеи за бюджетни коледни подаръци от български производители

Хем евтино, хем родно, хем полезно

Подправка за греяно вино

Какво са коледните празници без едно хубаво греяно вино. Освен хубаво червено вино, за целта ни трябват и точните подправки. Затова предлагаме готовата смес от едро натрошени подправки за греяно вино на NaturaBG. А в нея има цейлонска канела, карамфил, дълъг пипер, пейс, кардамон, звездовиден анасон.

Снимка 599129

Източник: iStock

Подправката се добавя към червеното вино в подходящ съд с капак. Загрява се на котлон, без да завира, след което се оставя за няколко минути под похлупак. Прецежда се и се налива в подходящи чаши. Може да се подслади с кафява захар или мед. Дозировката е пет грама от подправката за овкусяване на една бутилка вино от 700 мл. Цената на 100 грама е 7.80 лв. А това стига за доста бутилки.