Към днешна дата коали се срещат само и единствено в Австралия и то не на цялата ѝ територия, а само в югоизточната част. Преди много години е било възможно да се видят навсякъде из континента, но поради изсичането на евкалиптовите дървета от местното население, постепенно територията им се свила.

Коалите и звуците, които издават, когато си търсят партньор и когато са разтревожени

Шокиращата истина за коалите

Видеото ни шокира

Тези забележителни животни, които толкова много харесваме, сега за застрашени от изчезване и на някои от най-често срещаните места на територията на континента.

Загубата на местообитания остава най-голямата заплаха за оцеляването на вида в Нов Южен Уелс. Въпреки това сечът там продължава, сочат данните от ново парламентарно разследване на австралийския щат.

Снимка 486009

Източник: iStock

Според комитета, провел проучването, пораженията са дори по-големи по размери от пожарите през 2019-2020 г., като се очаква да бъдат засегнати 24% от местообитанията на коалите върху обществени земи. В някои райони цели 81% от местата, където живеят, са били изгорени.

Според доклада, изменението на климата изостря тежестта на заплахите за вида, между които попадат сушата и пожарите, пишат от The Guardian.

"Като се има предвид мащаба на загубите на много значителни местни популации в резултат на пожарите, комитетът смята, че коалите ще изчезнат в Нов Южен Уелс доста преди 2050 г. и че е необходима спешна намеса на правителството, за да защити местообитанието им и да ограничи всички други заплахи за тяхното продължаващо оцеляване", се твърди в доклада.

Снимка 486007

Източник: iStock

Комитетът изразява своята тъга и загриженост, че някога процъфтяващият хабитат на коалите в района на Пилига на Нов Южен Уелс вероятно е локално изчезнал още преди пожарите.

Коалите, пожарите в Австралия и ще изчезнат ли животните

Коалите са пред изчезване

Безпомощни пред бедствието

Затова и са направени 42 препоръки, включително правителството спешно да даде приоритет на защитата на местообитанията на коалите, да подобри методите за мониторинг, да увеличи финансирането на групите, борещи се за опазване на коалите, и да забрани изсичането, дори и на вече старите гори.

"Трябва да има значително увеличение на местообитанията на коалите, защитени от сеч, добив, разчистване на земи и урбанизация", заявява председателят на комисията на Зелените Кейт Фаерман.

Според Съвета за опазване на природата на Нов Южен Уелс, констатациите на комитета показват, че един от най-емблематичните видове в Австралия се нуждае от помощ.

Снимка 454347

Източник: iStock

"Коалата е емблематично австралийско животно и национално съкровище, затова ще направим всичко възможно, за да защитим бъдещите поколения", категоричен е държавният министър на околната среда Мат Кийн.

Освен в Нов Южен Уелс, коали се срещат и в Куинсланд, Южна Австралия, Виктория и Австралийската столична територия, но според групите за опазване броят им намалява в национален мащаб.

Коалите и как си набавят необходимата им вода

Истината за коалите, за която учените не подозираха

Как точно си набавят необходимата им вода

Миналата година австралийската фондация Koala Foundation съобщи, че в Австралия са останали "не повече от 80 хиляди индивида", въпреки че други твърдят, че е трудно да се знае със сигурност.

Основните заплахи, като загуба на местообитания, заболявания, между които и хламидия, и въздействието на изменението на климата, са проблем за цялата страна.