Едно от най-гледаните видеа в социалните мрежи в последните дни е на жена, която спасява коала от горските пожари в Австралия. За съжаление, много животни нямат този късмет и умират в огнената стихия. А статистиката е повече от притеснителна.

Мащабните пожари в Австралия са унищожили почти напълно естествения хабитат на коалите. В последните месеци над 1000 животни са намерили смъртта си в бедствието и видът им е заплашен от "функционално изчезване".

Този термин се използва, когато популацията на даден вид стане толкова ограничена, че вече губи своето значение за екосистемата.

Въпреки че и при ограничен брой коали може да има възпроизвеждане, дългосрочната жизнеспособност на вида е заплашена.

Огромна трудност през оцелелите животни е унищожаването на голяма част от евкалиптовите гори, което ги обрича на глад.

За възстановяването на плантациите са необходими месеци, а една възрастна коала изяжда по близо килограм листа на ден, пише Forbes.

През 2016 г. се създава Закон за защита на коалата, който обаче така и не е приет от австралийското правителство. Искането е това да стане час по-скоро, за да се предприемат навременни мерки за защита на популацията и хабитата.

Австралия, пожарникарите и секси календарът им за 2020 г.

Нов месец - нов секси пожарникар

Календарът на австралийските пожарникари за 2020 г.

В момента тече кампания за набиране на средства за Port Macquarie Koala Hospital, където се лекуват голяма част от коалите, засегнат от горските пожари. Засега е събрана сума от над милион и половина долара.