Най-голямата вина за климатичните промени пада върху нас, хората. Затова и все от нас трябва да поеме своята лична отговорност в общата мисия за спасяването на планетата.

Както всяка голяма и амбициозна цел, и тази се започва с една малка стъпка всеки ден. С постоянство и отговорност към природата, можем да променим световната картина, като променим своя начин на живот.

Кризата с COVID-19 ни доказа, че сме склонни на промяна, ако тя е наистина наложителна. Наложително е не само да спазваме социална дистанция, но и да намалим своя въглероден отпечатък, докато ситуацията е все още обратима.

Ето и кои са конкретните стъпки, които да предприемем още днес. Те са подбрани от изследователите от британския Centre for Research into Energy Demand Solutions, сред които е и българката д-р Диана Иванова от Университета в Лийдс.

Снимка 480491

Източник: iStock

Живот без автомобил

Ако шофираме ежедневно, сигурно ни е трудно да си представим подобна радикална промяна. Но решавайки се на нея, годишно ще спестяваме вредни емисии, равняващи се на 2.04 тона въглероден диоксид. Именно по този начин можем да повлияем най-много на климатичните промени.

Електромобил

Това е най-добрата алтернатива, ако все пак не можем без лично превозно средство. Избирайки модел, който се задвижва на ток, спестяваме 1.95 тона въглероден диоксид.

Дълги полети

Всички обичаме да пътуваме и това най-често се случва със самолет. Няма как съвсем да се откажем от въздушния транспорт, но можем да се лишим от един по-дълъг полет годишно, с което да намалим въглеродния си отпечатък с 1.68 тона годишно.

Снимка 480492

Източник: iStock

Възобновяема енергия

Ако използваме енергия от възобновяеми източници, това ще спести на околната среда 1.6 тона въглероден диоксид годишно. Задачата ще става все по-лесна с по-мащабното навлизане на соларните панели за слънчева енергия и използването на биогориво за отопление.

Градски транспорт

Още една опция за придвижване в града, с която правим добро на природата, спестявайки почти тон вредни газове.

Ремонти

Подобряването на енергийната ефективност на сградата, в която живеем, чрез смяна на дограмата, вътрешна или външна изолация, също е добро както за нас, така и за природата. По този начин спестяваме 0.895 тона CO2.

Снимка 388020

Източник: iStock

Веган диета

Ако сме свикнали да ядем месо често, тази промяна определено ще е драстична за нас. Според феновете на храненето без животински продукти, това е добре както за нас, така и за природата. За година спестяваме 0.8 тона от въглеродния си отпечатък, защото при отглеждането на животните в атмосферата се изхвърлят голямо количество вредни емисии, пише BBC.

Отопление с водна риза

Да се отопляваме само с един източник на енергия, който успява да задоволи изцяло нуждите ни, е едно наистина страхотно решение. Не само пестим енергия, но и спестяваме 0.795 тона СО2 годишно.

Кухненско оборудване

Важно е не само какво готвим, но и как го готвим. Уредите трябва да са с висок клас на пестене на енергия, а посудата да е нова и да позволява по-бързо готвене. Така намаляваме въглеродния си отпечатък с 0.65 тона годишно.

Отопление от възобновяеми източници

Тук се включва както загряването на водата с помощта на соларни панели, така и използването на климатични системи, термопомпи или инсталации на газ. С тях пестим 0.64 тона годишно.

Снимка 480493

Източник: iStock

Всички тези малки и не толкова малки стъпки са възможни за осъществяване с технологиите, които са налични в момента. Транспортът, енергийната ефективност на дома и начинът, по който се храним, са сферите, на които трябва да обърнем внимание.

Джеф Безос, Bezos Earth Fund, климатичните промени и за какво ще похарчи 10 милиарда долара

За какво Безос ще похарчи 10 милиарда долара

За доброто на всички

Ако успеем да приложим изброените промени в начина си на живот, ще спестим общо близо 9 тона СО2 годишно на планетата. А най-важната промяна трябва да се случи с начина ни на мислене и осъзнаването, че промяната зависи от всеки от нас