Китай непрекъснато въвежда забрани. При това от всякакъв тип. Азиатската страна е прочута и с цензурата, която налага по отношение на публикациите в Интернет.

Do Not Split, протестите в Хонконг, Оскари 2021 и защо в Китай забраниха излъчването на церемонията

Защо Китай забрани излъчването на Оскарите

Комунистическата партия отвръща на удара, както тя си знае - с цензура

Според китайското правителство и кървавите протести на площад Тянанмън в Пекин през юни 1989 г. никога не са се състояли. Масовите демонстрации в Хонконг на Движението за изменение на закона за екстрадицията през 2019-2020 г. са незначителни, а Мечо Пух просто не съществува.

Така в Китай има изображения, които няма как да излязат онлайн. Рестрикцията важи и за всички, които дори наподобяват на забранените в онлайн пространството образи.

Снимка 530526

Източник: iStock

И все пак, въпреки строгия контрол, някои от по-креативните потребители намират начин да заобиколят правилата.

Така например статии от забранени чуждестранни новинарски сайтове като тези на New York Times и The Guardian, се публикуват в китайската социалната медия Weibo с фотографии, които са обърнати и/или с изместен фокус.

Още нещо интересно, свободното качване на снимки с лика на който и да е било политически лидер на Китай пък е недопустимо. Изображенията на управляващите могат да се видят само на официални сайтове, уточняват от Tips And Tricks.

Комунистическата партия в Китай също е изключително докачлива по отношение на шегите на политически теми. Затова и генералният й секретар Си Дзинпин забранява употребата на буквата "n" в интернет - според него тя се отнася до математически символ, който е използван онлайн, за да го осмива. 

Заради снимка на Барак Обама и Си Дзинпин, сравнена в онлайн пространството със среща между Мечо Пух и Тигър, изображенията на пухкавия и добродушен мечок в интернет се изтриват на секундата.

И това само част от рестрикциите, за които дебне (предполагаме денонощно) китайското правителство в онлайн пространството.