В последно време Космосът е все по-привлекателна територия, а конкуренцията за космически постижения е истински ожесточена. Засега САЩ запазва лидерската си позиция, но все по-уверено във врата на NASA диша китайската космическа агенция.

Китай, Космосът и плановете за изграждане на мегаструктури

Амбициозните планове на Китай за Космоса

Дали ще ги достигнат американците и руснаците

Добре знаем, че китайците си падат по грандиозните проекти. Преди няколко месеца те обявиха част от тях, а сега разбираме, че космическите им амбиции се простират много по-далеч. 

През изминалия уикенд екипажът на мисията Shenzhou 13 направи първата си космическа разходка. Тя е по-специална, защото част от нея бе и първата китайка, която получи тази възможност.

Тримата астронавти - двамата мъже и една жена, пристигнаха в модула на космическата станция Tianhe часове след изстрелването на космическия кораб на 15 октомври. А три седмици след това дойде време и за шестчасовата разходка в открития Космос.

Мисията на Shenzhou 13 ще продължи половин година, което я прави най-дългата китайска. Астронавтите имат редица задачи за изпълнение, а междувременно от космическата агенция на страната обявиха още един важен проект, с който искат да изпреварят останалите държави, предава Space News.

Тук обаче гледаме в по-дългосрочна перспектива, защото поставеният срок е 2028 г. А целта е събиране на проби от скали на Марс и безопасното им връщане за изследвания на Земята

Мисията най-вероятно ще носи името Tianwen 2 и ако стартира през 2028 г, първите проби се очаква да бъдат доставени две години по-късно. Досега подобна мисия не е извършвана. 

Според информация от космическата агенция, изборът им се е спрял на доказаните вече ракети-носители Long March 3B и Long March 5. Всяка от тях ще пренася различни необходими за изпълнението на мисията устройства, които ще се използват на повърхността на Червената планета. 

Подобна мисия би имала огромна научна стойност, предоставяйки открития за състава и геологията на Марс и вероятни доказателства за съществувал живот. Затова и китайците не са единствените, които са се сетили да го планират.

NASA и Европейската космическа агенция работят в тясно сътрудничество за събиране на проби от повърхността на Марс и тяхното връщане на Земята. Именно с тази цел и марсоходът Perseverance бе пратен на Червената планета, като вече дори има събрани проби.

Nasa, Марс, роувърът Perseverance и новите кадри от повърхността на Червената планета

Най-добрите кадри от Марс досега

Приключенията на Пърси

Доставката им обаче е планирана чак за 2031 г., което значи, че ако няма промяна в плановете, китайците първи ще получат своите проби. И очевидно конкуренцията ще е наистина ожесточена.