Колкото по-пренаселена става планетата и проблемите с климата се задълбочават, толкова повече Космосът става привлекателен за различни изследователи и предприемачи. Все още ни изглежда далечно бъдещето, в което хората ще се заселят някъде другаде в Слънчевата система, но с интерес следим всички планове и амбициозни проекти, които идват един след друг.

Китай, Русия и планът за построяване на научна база на Луната

Китай и Русия се договориха за база на Луната

САЩ също имат подобни планове

Този път обръщаме поглед към Китай. В последните години страната инвестира милиарди в своята космическа агенция, а целта е да догони САЩ и Русия. В момента се строи китайската модулна орбитална станция, а през юни първите астронавти отлетяха към централния й модул, за да прекарат там три месеца.

Преди дни пък Националната природонаучна фондация на Китай обяви своите планове за следващите пет години. А в основата им е построяването на "мегаструктура" в орбита на Земята, която да включва слънчеви електроцентрали, туристически комплекси, бензиностанции и дори съоръжения за добив на астероиди.

Според китайското правителство, Космосът се нуждае от подобни свръхголеми конструкции, а те пък се нуждаят от също толкова свърхголеми космически кораби, които да ги обслужват и поддържат. 

Първата част от амбициозния проект включва слънчева електроцентрала с ширина около километър и половина. Нейната роля ще е да "изпраща" електроенергия до китайската база на земята.

Подобни мегаструктури със сигурност ще успеят да засенчат Международната космическа станция, която е с доста по-скромни размери. Но и без това нейният срок на експлоатация изтича скоро, така че явно бъдещето в Космоса ще е с по-големи размери.

Междувременно китайците планират да продължат да разширяват настоящата си космическа станция, която се намира в орбита. Към нея през следващите години ще бъдат добавени различни модули и съоръжения, които да подпомагат изследователската дейност, предава Daily Mail.

Но преди мегаструктурите да полетят в Космоса, пред китайските разработчици стои един голям проблем, който засега е нерешен. Те трябва да подберат (или пък сами да създадат) свърхлеки материали, които да позволят устойчивостта на конструкции, невиждани досега. Необходими са и иновации в роботиката и областта на изкуствения интелект.

NASA, Международната космическа станция и необходим ли е план за унищожаването й

NASA планира да "убие" Международната космическа станция

Кога ще дойде краят й

Затова вероятно ще минат десетилетия, докато грандиозните планове на Китай за Космоса се превърнат в реалност. Но едно е сигурно - страната вече сериозно диша във врата дори и на САЩ и сме любопитни какво още планират.