През последните години мнозина решават да следват кето диетата, която се основава на консумацията на храни с по-високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на въглехидрати, с цел отслабване и контролиране на нивата на кръвната захар. Факт е обаче, че зачестяват и смесените оценки на здравните експерти за този хранителен режим. И причината за това са някои проучвания, които го свързват с повишения риск от сърдечни проблеми.

Мазнините или въглехидратите ни убиват по-бързо

Мазнините или въглехидратите ни убиват по-бързо

Режимът, с който ще живеем по-дълго и щастливо

Според ново изследване обаче кето диетата крие и други рискове. Тя може да доведе до натрупване на увредени клетки в органите, което съответно да ускори стареенето на органите, повишавайки риска от развитието на сърдечни заболявания и дори рак.

За проучването си учени от Тексаския университет в Сан Антонио са хранили шест мишки според правилата на кето диетата в продължение на три седмици. Повече от 90% от калорийният им прием е идвал от мазнини, а по-малко от 1% - от въглехидрати. Контролна група мишки пък са били на стандартен хранителен режим, при който 17% от калориите са идвали от мазнини, а 58% - от въглехидрати.

Снимка 667179

Източник: iStock

След това изследователите анализират проби от сърце, бъбрек, черен дроб и мозъчна тъкан от мишките и откриват стареещи клетки. Стареенето настъпва, когато клетките станат твърде увредени, за да функционират, но вместо да умрат, се задържат в тъканите и изхвърлят токсини, които предизвикват възпаление.

Учените наблюдават, че животните, които са били хранени с повече мазнини, са имали значително повече стареещи клетки в органите си в сравнение с животните, които са били на стандартен хранителен режим.

Изследователите уточняват също, че стареещите клетки се увеличават с възрастта. Затова и тези открития предполагат, че кето диетата може да ускори стареенето на органите, което би повишило риска от развитието на сърдечни заболявания, рак и диабет тип 2. В същото време обаче, когато мишките преминавали обратно към стандартен хранителен режим, са намалявали и стареещите им клетки, пише New Scientist.

Снимка 667180

Източник: iStock

Заключението на учените от това проучване е, че кето диетата не е за всеки. Освен това, всеки който в даден момент реши да я следва, е добре да си взима почивки от нея.

Междувременно обаче в други здравни медии, сред които и Medical News Today, е публикувано, че кето диетата може да помогне за намаляване на стреса и подобряване на психичното здраве, като също се позовават на проучване.

Изследователи от Northumbria University в Нюкасъл ъпон Тайн, Англия, са имали за цел да открият как кето диетата може да повлияе върху различни аспекти на психичното здраве, включително настроение, когнитивен и емоционален стрес, симптоми на депресия и тревожност, чувство на самота.

Снимка 667181

Източник: iStock

Учените сравняват резултатите на участниците на кето диета с тези на участниците, които са следвали други диети. Кохортите са били две - една с 147 участници и друга с 276 участници.

Освен че са им били зададени едни и същи демографски, социално-икономически и здравословни въпроси, са били отчетени и диетичните им навици, за да бъдат категоризирани въз основа на съвместимост с кето диетата. Участниците, които са я следвали (220 на брой в двете кохорти), твърдят, че целта им е била чрез нея да намалят теглото си и да подпомогнат цялостното си здраве.

Оказва се, че именно при хората, които са консумирали повече мазнини и по-малко въглехидрати, е отчетено и по-добро психично здраве. Това означава, че настроението им е било подобрено, намалели са тревожността и депресията, както и чувството за стрес и самота. Наблюденията са отчетени за период от средно 24 месеца за първата кохорта и 44 месеца за втората.

Авторите на изследването отбелязват, че за разлика от предишни проучвания, по-продължителното придържане към кето диета има плюс и той е свързан с по-доброто настроение.

Снимка 667185

Източник: iStock

Обяснението за този благоприятен ефект на кето диетата за психичното здраве, вероятно се крие зад това, че тя може да повиши нивата на гама-аминомаслената киселина (GABA), насърчавайки спокойствието. Този ефект е подобен на бензодиазепините - лекарства, използвани за лечение на състояния като тревожност.

Кето диетата също така може да повлияе на невротрансмитерите допамин и серотонин, които пък регулират настроението, както на и микробиома на червата, който влияе върху поведението и реакцията на стрес.

Въпреки това някои учени настояват, че са необходими допълнителни изследвания за дългосрочните ефекти на кето диетата върху психичното здраве. Освен това трябва да се отбележи също, че изследванията върху нивата на кортизол по време на кето диетата остават неубедителни.

Кето диета, сърдечно-съдови заболявания и как нисковъглехидратната диета може да бъде опасна

Колко опасна може да бъде кето диетата

Според ново проучване

Предвид всичко това, здравните специалисти не са на мнение, че има основателна причина режимът на хранене с висок прием на мазнини да бъде препоръчван за подобряване на психичното здраве. Засега повечето здравни експерти се придържат към твърдението, че повече документирани ползи за психичното здраве има при следването на балансирана диета с пълноценни храни, предимно растителни. Такава е например също популярната напоследък средиземноморска диета.