Свикнали сме да си взимаме душ веднага щом се приберем у дома след дълъг работен ден. Понякога пък го правим сутрин, за да се освежим и заредим с нови сили преди работа. Но сега, когато през последните седмици не се налага да ходим до офиса, защото работим от вкъщи, като че ли малко  неглижираме личната си хигиена.

Банята, къпането и защо най-добрите идеи идват под душа

Защо най-добрите идеи идват под душа

Въобще не е случайно

Освен че не се отразява добре на околните, с които живеем, това, разбира се, не оказва благоприятно влияние и на здравето ни.

Въпреки че честото къпане не е особено препоръчително за хора с по-суха и чувствителна кожа, за тези, които нямат такива проблеми, ежедневният душ може да помогне повече, отколкото да нареди - особено когато сме затворени в дома.

Снимка 478163

Източник: iStock

На фона на кризата много хора изпитват повишени нива на тревожност и депресия. Ежедневният душ помага не само за придържане към позната рутина, но и оказва съществено влияние върху това как се чувстваме.

Според Psychology Today, изследователи от Вирджиния откриват, че душовете със студена вода помагат да се справим по-лесно с депресията, тъй като ниската температура активира симпатиковата нервна система и увеличава отделянето на норепинефрин в мозъка.

Една вана или душ с топла вода също е в състояние да направи чудеса с начина, по който се чувстваме. Топлата вода увеличава нивата на азотен оксид в кръвта, като същевременно понижава кръвното ни налягане и ни кара да изпитваме спокойствие и уравновесеност.