Прибираме се дълъг и уморителен работен ден и единственото, което искаме, е да си вземе един душ и да легнем да спим. И точно там - в банята, под душа, ни идва гениална идея, която все някак ни убягваше цял ден...

Там, където бактериите умират, оживяват добрите хрумвания. Така шеговито можем да определим това явление, което е познато на всекиго, но вероятно не сме се замисляли защо е точно така. А обяснението е много просто и логично.

Къпането е обичайно повтарящо се действие, което извършваме без да вкарваме особено мисъл. Всичко е по-скоро механични движения, които не затормозяват голяма част от мозъка ни. Така той има достатъчно свободен капацитет, за да размишляваме над смисъла на живота и важните неща от него.

Снимка 418205

И така ненадейно може да ни навести вдъхновението, докато сме мокри и сапунисани. Друг фактор, който допринася за тази възможност е, че си взимаме душ най-често рано сутрин или късно вечер, когато мозъкът ни е отворен за творческо мислене.

Според различни изследвания, най-добрите идеи идват именно извън пиковите часове на нашата ежедневна дейност. Умората действа като генератор на креативността, за да ни даде най-лесния и пряк път до решението на определен казус, който е на дневен ред.

Снимка 418207

Източник: iStock

Така че, за добро или зло, това е по-вероятно да се случи часове след като сме се прибрали, а не на работното място. И има голям шанс това време да съвпадне с онова за взимане на душ, обяснява Reader's Digest.

Колко често да се къпем

Колко често да се къпем

Правим ли го прекалено често

Още една предпоставка за приток на гениални мисли под душа е фактът, че вероятно това е единственото място, на което оставаме сами в рамките на 10-15 минути. А когато около нас няма разсейващи фактори като приказливи колеги, много по-лесно можем да съберем две и две. Отпускането на тялото води и до отпускане на ума.