Новите модели електромобили продължават да ни изненадват не само с дизайна си, но и с всички иновации, с които разполагат.

Volvo, електромобилите и колко нови модела на ток да очакваме от шведската компания

Ще спази ли Volvo амбициозното си обещание

Пълна газ към следващата ера при автомобилите

Същото важи и за Polestar 4. Той бе представен в началото на седмицата, като отличителните неща са две. Първото е, че бе описан като SUV купе, което е нещо ново и интригуващо. Второто е - липсата на задно стъкло.

Добре знаем, че задното стъкло не служи само за красота и за повече естествена светлина в автомобила. През него с помощта на огледало за обратно виждане всеки шофьор има моментален поглед над случващото се зад него. И не само на задните седалки, но и на пътя.

Снимка 614867

Източник: Polestar

Това, че Polestar 4 няма задно стъкло обаче, не означава, че бъдещите му собственици ще се чувстват като в бус или баничарка и погледът им назад към движението ще се свежда само до страничните огледала.

Притежаваната от Volvo компания е решила да осигури на водача видимост назад чрез поставянето на камера в задната част на тавана на електромобила. Твърденията са, че чрез тази камера водачът ще вижда не само по-добре какво се случва зад неговата кола, но и много повече и по-ясно - особено през нощта, когато видимостта е ограничена.

Снимка 614863

Източник: Polestar

Въпреки това, за да бъдат задоволени и спазени някои изисквания и регламенти, Polestar 4 ще разполага с огледало за задно виждане. Е, не точно. Всъщност няма да е точно огледало, а екран с висока резолюция.

Чрез него шофьорът ще може да вижда какво се случва и на задните седалки. Пред Road & Track от Polestar поясняват, че изключително лесно екранът превключва към изображение, предоставено от камерата на колата.

Снимка 614860

Източник: Polestar

Polestar 4 ще е снабден с електрохромен панорамен покрив, който се простира отвъд главите на пътниците отзад. Главният изпълнителен директор на Polestar Томас Ингенлат казва, че с това нововъведение през нощта водачът на електромобила няма да вижда просто две малки светещи точици зад себе си, а много повече, пише Motor1.com.

От Road & Track припомнят, че това няма да е първата кола без задно стъкло на пазара. В името на по-добрата аеродинамика и Ferrari 812 Competizone няма такова. Но за разлика от Ferrari, Polestar 4 ще бъде предназначена за масовия пазар.

Снимка 614865

Източник: Polestar

Като оставим задното стъкло на спокойствие, ще разберем, че Polestar 4 ще се предлага в две разновидности. И двете ще разполагат със 102 кВт/ч батерия. Версията с един електромотор ще бъде 200 кВт и 272 к.с.

Версията с два електромотора ще бъде и най-мощната, произвеждана от Polestar до момента. Става дума за 400 кВт и 544 к.с, като максималният пробег по каталожни данни трябва да е около 560 км. От 0 до 100 км/ч ще ускорява за 3.8 секунди.

Автомобилните концепти и Polestar O2, който има собствен кино дрон

Polestar O2, който има собствен автоматичен кино дрон

Амбициите на шведската компания е моделът да се превърне в конкурент на Tesla Roadster

Електромобилът ще бъде снабден и с общо 12 камери, един радар и още 12 ултразвукови сензора, за да се гарантира безопасността. Производството на Polestar 4 трябва да започне в Китай през ноември тази година, като достъпна на европейския пазар се очаква да бъде в началото на 2024 г. Стартовата цена пък ще бъде 60 000 евро.