Както добре знаем, начинът, по който се храним, се отразява на цялостното ни здраве, включително на храносмилателната ни система. А проблемите с нея са все по-често срещани при възрастни хора, които водят заседнал начин на живот и се хранят нездравословно.

Храните и напитките, които причиняват проблеми с храносмилането

Храните и напитките, които причиняват проблеми с храносмилането

Дори и някои полезни

Ефектите от това обаче не са никак приятни. Един от тях е хроничният запек, който изобщо не е препоръчително да "лекуваме" със слабителни лекарства. Една подобна реакция на тялото ни подсказва, че имаме нужда от промяна в хранителния си режим, като включим повече полезни храни, съдържащи необходими на организма ни вещества.

За да подобрим храносмилането си трябва да се стараем да си осигурим необходимата ни дневна доза фибри. На всеки 1000 калории, които приемаме, е добре да си набавяме 14 грама фибри. Това означава, че ако консумираме 2000 калории дневно, трябва да имаме 28 грама фибри. А тях можем да открием в растителни храни, каквито са плодовете, зеленчуците, бобовите, ядките и пълнозърнестите храни.

Снимка 656549

Източник: iStock

При консумирането на храни, богати на фибри, обаче, е добре да имаме предвид, че трябва да пием и достатъчно вода. Обезводняването единствено ще затормози работата на храносмилателната система. За да ѝ помогнем дори още повече, е препоръчително да намалим приема на захар и сол. Освен че те могат да увеличат риска от сърдечни заболявания и диабет, според някои проучвания са свързани и със запека.

Както вече уточнихме, за да подобрим храносмилането си, трябва да консумираме достатъчно фибри. Добре е те да бъдат част от менюто ни и вечер, за бъде стомахът ни редовен на сутринта. Именно вечерно време обаче хората посягат предимно към чипсове, снаксове или сладки храни, особено, ако прекарват време пред телевизора.

Снимка 662204

Източник: iStock

Лесно обаче можем да направим здравословна промяна в хранителния си режим без да се отказваме от този така често срещан навик. От Eating Well ни съветват да заместим вредните пакетирани храни с печен нахут. Той е подходящ както за междинно хранене, така и за похапване вечер, тъй като е хрупкав, приготвя се лесно и е наистина вкусен.

Снимка 662205

Източник: iStock

Не на последно място по важност, нахутът е богат на фибри и следователно оказва благоприятен ефект върху храносмилането. Всъщност, само в ¼ чаша се съдържат около пет грама фибри, което е 18% от необходимата ни дневна стойност.

И вкусно, и полезно - най-засищащият обяд, богат на фибри

И вкусно, и полезно - най-засищащият обяд, богат на фибри

Бърз, лек и идеален за предстоящите топли дни

Освен фибри, в нахута има и пребиотици, които са полезни за чревния ни микробиом. А нарушеният му баланс също може да доведе до запек. Така се оказва, че нахутът е двойно по-полезен и подпомага храносмилането както чрез фибрите, така и чрез пребиотиците, които съдържа.